Blog,  Életmód,  IR alapozó,  IR idő,  IR lélek

11 célkitűzési baki

Lassan lecseng a nagy év eleji fogadalmak időszaka – a karácsonyra kapott fitness bérletek és velük a lelkesedés is megkopnak -, így gondoltam kicsit reálisabb vizekre evezek, összegyűjtöm milyen bakik hiúsítják meg nagy sikerrel a céljainkat, és tartják keserű álom státuszban.

Abban lesz segítségedre ez a bejegyzés, hogy pontokba szedve mutatom mit érdemes elkerülni a céljaid tervezésénél.

Valósítsd meg az álmaid
Valósítsd meg az álmaid

A  célok megvalósítása egyébként szuper élettani hatásokkal bír: növeli az általános energiaszintet, az önbizalmat, újabb tettekre sarkall, csökkenti a negatív stresszt. Mintha orvos írná fel: Valósítsd meg a céljaid! 🙂 Mégsem adják olyan könnyen, várhatod azt a bizonyos sült galambot, ha az szerencsétlen repülni sem tud.

Inzulinrezisztensként (normál inzulinszintű embereknél is) kifejezetten fontos a stressz csökkentése. Igen, igen van a negatív stressz, és a pozitív stressz. A célok megvalósítása, a magunknak tett ígéretek betartása – apróra morzsolják a magunknak okozott negatív stressz nagy részét. Óvatosan mit ígérsz! Óvatosan, mit kívánsz! 🙂

A 11 baki

1. Egyáltalán nicsennek célkitűzéseid.

El sem hiszem. Az életmódváltás, a diéta betartása, a szuper vérkép, a gyógyszer elhagyása, a rendszeres sport, hogy esetleg 2017-ben anya legyél, akkor ugyan micsoda? Ha neked is vannak ilyesmik az életedben, azok bizony célkitűzések. Szuper! 🙂

2. Túl tervezed magad.

Egy év hamar elszáll, és amikor a tervezés tetterős fázisában vagyunk bizony szeretnék, ha mindenre azonnal lenne energiánk. Jobb, ha kis mozgásteret hagysz magadnak és 3-5 évre tervezel. Hogy szeretnél élni 3-5 év múlva? Hogy szeretnéd érezni magad? Kik legyenek melletted? Hol szeretnél élni? Dolgozni? Milyen kapcsolatokat szeretnél?

3. Nem méred fel az erőforrásaid kritikusan.

A legtöbb dolog megvalósításához idő, pénz, pénz, pénz, ja és a pénzen kívül még kitartás, önfegyelem is kell. (Tudom szerencse és varázslat is, de ezek figyelembevételétől ezúttal eltekintenék.) Sok esetben az okosan felhasznált idő tudja ellensúlyozni az anyagi fedezet hiányát, de gyakran elkerülhetetlen az anyagi áldozatvállalás. Érdemes valóban kritikus szemmel megvizsgálni akár a napi időbeosztásod (erre most egy új módszert alkalmazok egy ideje, majd írok róla) és azt is mi fér bele az anyagi keretedbe, így biztosan nem vállalsz olyasmit, ami eleve csalódásra van ítélve.

4. Olyan célkitűzéseid vannak, amik megvalósulása leginkább rajtad kívülálló okoktól függ.

Óvatosan bánj azokkal a célokkal, amiben más emberek, események is komoly szerepet kapnak. Például, hiába szeretném, ha Piroska minden nap elmosogatna a munkahelyen maga után, ez csak egy óhaj marad részemről, amíg Piroskánk fel nem fedezi a rendszeres mosogatás előnyeit a saját maga számára. Már az elején fogadd el magadban, hogy nem mindenért te vagy a felelős a sikerességet illetően.

5. Túlzottan ragaszkodsz a kitűzött céljaidhoz.

Az élet változik. A körülményeink változnak. Csak ez a biztos. Vannak helyzetek, amikor felismerjük, hogy ki kell szállnunk: nem érdemes több energiát egy dologba tenni, itt a vége. Gondolj arra, hogy amíg egy haldokló helyzetbe ölöd az időd és az energiád foglalkozhatnál olyasmivel, ami örömet és sikerélményt ad.

6. Nem ragaszkodsz eléggé a kitűzött céljaidhoz.

Bármit is szeretnél megvalósítani, ahhoz kitartás kell. Mindenhez. Ha érdemes, tarts ki és csináld!

7. Bedőlsz az ellenlábasoknak, az akadályozóknak.

Lesz olyan, hogy nem mindenki támogat. Sőt olyan is, hogy kifejezetten akadályoznak a céljaid megvalósításában. Írd össze kik azok a személyek akik akadályozhatnak a céljaid megvalósításában! Saját magad ki ne felejtsd a listából! Aztán írd össze, hogy melyek azok a helyzetek, amik akadályozhatnak? Mik azok a lelkiállapotok, amik meghiúsíthatják a terved?

8. Nem kérsz segítséget.

Mindig van olyan aki örömmel segít. Gondold végig és írd össze kik azok a családtagjaid, barátaid, munkatársaid, szakértők, akik a segítségedre lehetnek, amikor szükséged van rá.

9. Nem méred fel a céljaid megvalósítására fordítható idődet.

Mikor tudsz foglalkozni a megvalósítással? Minden nap, esetleg hétvégén néhány órában? Az eredményt erősen befolyásolja mennyi időt tudsz ráfordítani a megvalósításra. Lényeg, hogy ne feledkezz meg róla és csináld! Ezzel kapcsolatban kicsit megszeppentem épp, mert ahogy átgondoltam a napjaim, rá kellett jönnöm, hogy a céljaim megvalósításával csak hétvégén tudok majd foglalkozni. De, akkor mikor pihenek?! és csupán 52 alkalommal tudok a megvalósítással foglalkozni :-/

10. A sikertelenséget bukásnak veszed,

és nem tanulásnak. Szeretem azt a szemléletet miszerint a sikerhez vezető út hibákkal van kikövezve. Aki valami új dolgot csinál óhatatlan, hogy ne hibázzon. A kérdés az, hogy ezt kudarcként éli meg vagy tanulási lehetőségként?

11. Elfelejted megünnepelni az eredményeidet. 

Szuper fontos, hogy ünnepeld a saját sikereid!  Találj ki egy rituálét, igyál meg egy pohár bort, vedd meg a rég áhított piros csizmát! Igazából mindegy, lényeg, hogy nyoma maradjon a teljesítményednek.

Ha idáig értél az olvasásban megérdemled, hogy megosszam veled: múlt pénteken Szombati Orsi, tréner Évindító Célkitűző Csodatekercs Workshopján voltam (Kicsit misztikusan hangzik, de hidd el nem volt az.), ahol újabb tanácsokkal gazdagodtam a célkitűzés és megvalósítás terén. Ezekből megosztom veled a kedvenceimet:

Kedvenc Szombati Orsi tippjeim célmegvalósításhoz

A kiinduló pont meghatározása, hogy hol vagy most, alapvető eleme a tervezési munkának. Mérd fel, hogy melyek azok az élet területeid, ahol időszerű változtatnod. Orsi 6 terület meghatározásával segített bennünket a workshopon: szakmai (biznisz), család, barátok, személyes (szenvedély), szellemi (spirituális), egészség.

Ne tekints az álmaidra úgy, mintha megvalósultak volna. Szívemből szólt! Sok tréningen azt mondják: készítsd el, írd le, rajzold le mit szeretnél és gondolj rá úgy mintha már megvalósult volna – a hasonló, hasonlót vonz elv alapján. Nekem ez egyszerűen soha nem ment, mert önbecsapásnak éreztem, merthát nem valósultak még meg, még meló van velük.

Vision, mission, goal, action. Magyarul valahogy így: álmok >>> küldetés >>> célok >>>> lépések. A legjobb módszere, hogy az elérhetetlennek tűnő álmokból megléphető, megvalósítható lépések legyenek. Melós tudom minden álom esetében külön-külön megfogalmazni a küldetést – Mit tesz hozzá a mindennapjaidhoz, ha megvalósul az álmod? Ez fog hajtani az úton, amikor dolgozni kell. Azután ezt célokká kell lebontani. Egy álom megvalósulásához valószínű, hogy több célnak is kell teljesülnie. Ezek kerülnek ide. Nincs ám vége! A célokat egyesével megléphető, megtehető lépésekre kell bontani. Értelem szerűen, amit most látsz ebből – lehet rengeteg lesz, de ezt teljesen normális. Orsi nagyszerű tippje, hogy a kezdő lépést úgy válaszd ki, ami nem csupán megtehető, megléphető általad, hanem az elvégzése nem vesz több időt igénybe 10 percnél. Az indulásnál nagyon-nagyon fontos, hogy kis lépésekben gondolkodjunk és ne nehezedjen ránk az egész álom súlya, mert akkor inkább gigantikus csalódás lesz belőle, mint öröm.

Kedves tipp volt Orsitól, hogy állíts be emlékeztetőt a telefonodba, az Ipaded-be és dedikálj időt, amikor a 10 percnél nem hosszabb lépéseidet megteszed. Szuper hasznos lehet, ha a Facebook password-öd cseréled a célodra, így tuti nem felejted el a teendődet. 🙂

Mikor összeírtuk a 3-5 éves álmainkat, szám szerint 21-et, bevallom meglehetősen soknak éreztem. Úgy gondoltam, hogy esélytelen ennyi mindennel foglalkozni vagy pont, hogy nem foglalkozni :-). Szerencsére Orsinak erre is volt megoldása: a 21 álomból 3 olyat kellett kiválasztani, ami most a legtöbbet lendítene az életünkön, ami már nem tűr halasztást.

Fontos volt számomra az előadásban, hogy nem csak határokat szabott, hanem fel is oldozott az egész megvalósítási macera alól, azzal, hogy példákat kaptam hogyan valósult meg „meglepetésszerűen” Orsinak és kollégáinak a tekercsre felírt cél bármiféle erőlködés, túlagyalás, túlcsinálás nélkül is. Tetszik, hogy van kidolgozott, tesztelt szabály, ami alapján építkezhetek és ha épp úgy alakul, hogy elmegy a kedvem a lépésekre bontogatástól, akkor is van esélyem levendula földre és diófa ültetvényre. 🙂

Írd meg nekem te mit és hogyan terveztél 2107-re a magad számára! Szeretettel várom a leveled! Tudod, csupán egy @-nyira vagyok tőled, bármikor!

Betti

Felhasznált források – a saját kobakomon kívül:

Tanácsok: Szombati Orsolya, tréner www.sales-akademia.hu, www.learnie.hu

Képek: pixabay.com

[su_button url=”https://inzulinrezisztenseletoromei.hu/ingyen-letoltheto-ir-es-tudasanyagok/” target=”blank” background=”#fee9f6″ color=”#c90649″ size=”13″ center=”yes” icon=”icon: arrow-down” icon_color=”#faef54″ desc=”az inzulinrezisztenseknek szóló információs anyagaim megtekintéséhez”]KATTINTS ide a[/su_button]

 

Szólj hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .