7 reggeli tipp. Túl a zabpehely-víz kombón
7 reggeli tipp, ha már unjátok a zabpehely-víz kombót. Mivel imádjátok ezt a bejegyzésemet, ezért idén is update-elem a jelenlegi reggeli étkezésemmel.
Most megint a ráunós fázisban vagyok + nagyon sok korábban megkezdett tevékenységem került aktív fázisba, így nem csak a ráunás miatt egyszerűsítettem, hanem mert ilyenkor nem olyan nagy élvezet számomra az ételeim elkészítése, mint normál időszakban. Ez azt jelenti, hogy minden percet sajnálok a reggelire, az elkészítésre, a megevésre és mindenre is. Viszont a reggeli – tudjuk – nagyon fontos a kiegyensúlyozott életvitel szempontjából, ezért nem is hagyom ki.
Nálam elválik a hétköznap és a hétvége egymástól (bár sokszor a szombat is hétköznap amióta mi végezzük a házunk felújítását is – hurrá újabb szakmák!), hétköznap a Active termékeiből válaszok – nem reklám, megveszem őket – és cukormentes mandulatejjel készítem el. Cukormentesek, azaz csak természetes anyagokat tartalmaznak, az édesítésüket pedig inulinnal oldották meg (az inulinról írtam korábban, ha IDE kattintasz el is tudod olvasni), ami táplálja a bélflórát, amit sok szempontból szeretünk. Volt már olyan, hogy ettem valamit mellé, ilyenkor lehetőség szerint olyasmit választok, ami jól is esik és jót is tesz a szervezetemnek.
Hétvégén pedig vagy az alábbiakból választok reggelire – persze a kalóriákat nem árt figyelni. Igen, tudom több olyan tanítás is kering az éterben, ami szerint ne figyeld a kalóriát. A szervezetünk működése azonban nem divat függő vannak ökölszabályok, amik nem változnak max. az irányzatok próbálják számunkra befogadhatóbb módon csoportosítani és átadni ezeket.
Innen olvashatod a korábbi írásomat.
Lényegében 2015 óta – néhány kreatívabb időszaktól eltekintve – a reggeliként elfogyasztott 30gr lassú szénhidrátom a natúr zabpehely vízzel, édesítővel, fahéjjal, esetleg túróval.
Mostanra meglehetősen ráuntam a dologra. Ez abban is megnyilvánul, hogy a mit eszek ma reggelire? gondolatára fordul egyet a gyomrom, és hirtelen a torkomban a telítettség érzése egészen magasra szökik. Majd a szokásos reggelit előkészítve kb 40 percig nyamnyogok a maréknyi zabpehellyel. 🙁
Ezeket a jeleket csak egy ideig lehet figyelmen kívül hagyni. Nálam most született meg az újradöntés, hogy újra nagyobb figyelmet szentelek a reggelijeim változatosságának, azaz előre összegyűjtök egy csokrra valót, olyan reggelikből, amiket egyébként szívesen eszek és IR életmód barát is.
A reggelik válogatásnál a legfontosabb szempontjaim voltak
- hogy az inzlinrezisztencia kézbentartásának megfeleljen az adott étel (lassú ch legyen).
- hogy gyorsan elkészüljön (max 15-20perc).
- hogy kevés összetevőből álljon.
- hogy legyen benne friss, vagy párolt zöldség.
- minimális mosogatással járjon.
Erre a hétre a következő 7 reggelit gondoltam ki magamnak
- Tojáspástétomos, tk kenyér, paradicsommal
- Avokádókrémes, tk kenyér, sajttal
- Rántotta, tk kiflivel
- Kőrözött, tk kenyér, paradicsommal, uborkával
- Főtt virsli, tk zsömle, mustár, majonéz
- Padlizsánkrém, tk kenyér, paradicsommal
- Talán meglepő, de előző napi főétkezés is elfogyasztható másnap reggelire. 🙂
A reggelikhez pedig a bevásárlólistát is elkészítettem
* teljes kiőrlésű kenyér/kifli/zsömle * tojás * virsli * avokádó * sajt * paradicsom * uborka * hagyma * sonka * padlizsán * fokhagyma * majonéz * mustár *
Remélem a bejegyzésem Neked is adott némi inspirációt, és már sokkal egyszerűbbnek látod a diéta betartását!
Ami nekem sokat könnyít a tervezésnél, az a gondolat, hogy „A jól evéshez, nem kell minden nap mást ennem. Az ismétlődés teljesen rendben van.”
Sokak számra nem csak az okozza a gondot – sőt leggyakrabban nem, hogy ‘Mit egyen’, hanem az étkezések előkészítése, a tudatos bevásárlás, listaírás és az ételek kitalálása. Ráadásul, ha már összehoznak egy-egy menütervet, akkor megszületik az ellenállás is, hogy most aztán ez kőbe van vésve és hol a szabadság, ha már itt sem?!
Mindez pedig szépen egyenesen vezet bele a megszokott rendszertelen csatornába (életmódba), ami magához az inzulinrezisztenciához is elvezetett. Tehát, ha változtatni szeretnél. Szélesebb körben kell figyelmesebbnek lenned a saját működésedre, mint elsőre gondolnád.
Remélem hasznosnak találtad a bejegyzésem,
Örülök, ha megosztod velem a tapasztalataidat!
Sikeres változást kívánok!
Betti
UI: Ne felejtsd el, hogy a változás útján személyen is tudlak kísérni. Kattints ide, és olvasd el kikkel dolgozom.
2 hozzászólás
Réka
Én egy ideje a reggeli levesre kaptam rá. Teljes kiőrlésű tészta (mivel én gluténmentesen eszek, általában saját készítésű), kis zöldborsó, fehérbab, répa… (általában konzervből, 2-3 nap alatt elfogy egy kis konzervnyi) és egy pici ételízesítő (ízlés szerint házi vagy bolti :)) Lényegében annyi idő kell neki, amíg a víz felforr és a tészta átfő, nem vészes, és addig sem kell mellette állni.
Reggel a kenyeret még nem bírom valamiért, a zabkása pedig valóban unalmassá tud válni. Én nagyon megszerettem, a zöldségek váltogatásával variálni is lehet.
Persze lehet egyszerre több napi adagot is csinálni és elosztani, de én szeretem reggel kitalálni, hogy ma mi legyen 🙂
Betti
A leves nagyszerű ötlet! Ki fogom próbálni.