A rozmaring misztikuma
Bejegyzések,  Gyógynövényterápia,  Hajápolás,  Illóolajok,  Illóolajok, gyógynövények,  Rozmaring

A rozmaring misztikuma

Egyszerűen imádom ezt a növényt! Minden formájában. A misztikumot, ami körüllengi, az ételeket, amit megízesít, a gyógyitalokat, kenőcsöket és szereket, amiket készíteni lehet belőle és természetesen az illatát, a kék virágát

A rozmaring – A boldogasszony fája

 

Rozmaring - Boldogasszony fája - hacsaveczbetti.hu

Nem véletlen ám ez az elnevezés, ami a rozmaringot illeti – gyógyhatásairól egy másik bejegyzésemben írok, ígérem.

Ez a Magyarországon nem őshonos, illatos, örökzöld cserje a bencés szerzetesek által lett ismert Európában. Hazánkból származik a rozmaringos kölnivíz elődje a Magyar Királyné Vize (Aqua Reginae Hungarie). Ennek a gyógyvíznek Nagy Lajos királyunk édesanyja, Árpád-házi Szent Erzsébet a névadója, aki ezt az igen illatos vizet a kínzó köszvényének kezelésére használta. Ezt követően ez a finom illat az arisztokrácia kedvelt illatává vált parfümként. Ráadásul szépítő arcvízként a fiatalság csodavizének tartották.

A keresztény szemlélet szerint a rozmaring az élet-halál körforgásának, az összetartozásnak és a hűségnek jelképe. Ugye milyen szép?!

Az ókor óta a szellemi frissességet, a házastársi hűséget, az elhunytra való emlékezést jelképezi.

Füstölőkbe egyházi szertartásokon, temetéseken használták. A menyasszonyi csokrok csodás jelképe. Például a rozmaring mint növény a házastársi hűség jelképén túl, maga a finom kis kék virágával a szűzi tisztaság jelképe.

Éppen ezért a menyasszony koszorújába is és a lányok ruhájába tűzték. A magyar ünnepek állandó résztvevője volt így a rozmaring.

A népművészetben a halszálkás mintát és hajfontást nevezik rozmaringosnak.

Az arab gyógyítók az emlékezet és a beszédkészség javítására használták. Úgy tartották, hogy segíti a bölcs döntések meghozatalát, ösztönzi a célok megvalósítását és növeli az akaraterőt.

Gyakran fűszereztek vele borokat, és fürdővízhez adták afrodiziákumként.

Ha úgy érzed szeretnéd a segítségem kérni és dolgozzunk együtt, akkor a hello@hacsaveczbetti.hu címre írj nekem!

Öleléssel, 

Betti


A bejegyzés megírásához felhasználtam:

  • Herbárium, Dr. Kmeth Sándor
  • Fűszerelem, Pluhár Zsuzsanna-Gosztola Beáta-Szabó Dóra
  • A bükki füvesember nyomában, Lopes-Szabó Zsuzsa
  • doterra social pedig a képek forrása, amiket megszerkesztettem

Hacsavecz Betti

Hacsavecz Beatrix (Betti) vagyok, inzulinrezisztenciával élek 2015 óta. A hozzám hasonlóan életmódváltásra kényszerülőket, vállalkozónőket évek óta a ThetaHealing technikájával segítem a a belső egyensúlyteremtés és tudatos életvezetés megvalósításában. 

Esszenciális Olaj Specialistaként pedig egyéni gyógynövény olaj keverékekkel, gyógynövényes krémekkel engedem útjukra a változásra, gyógyulásra vágyókat. 

Természetgyógyász-fitoterapeuta tanulmányaimat, a természetes női biohacking rendszerének elsajátításával teszem tökéletesen fókuszálttá.

Ebből adódóan legfőképpen a női élet területeivel, női vállalkozókkal és inzulinrezisztensekkel foglalkozom.

Szólj hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .