Bejegyzések,  Lelki egyensúly,  Nyugalom,  Szorongásoldás

Ki akarod nyomozni hogyan akadályozod magad? Megmutatom, hogyan derítheted ki

Amikor valaki megkérdezi mire való ez az egész dolog azt szoktam mondani, olyan ez mint a gravitáció: Attól, hogy nem veszel tudomást róla és nem is érdekel, még létezik és teszi a dolgát.

Sokszor éppen a hitrendszereid miatt nem arra halad az életed amerre szeretnéd, mert van benned egy program, ami jó régóta működik és bizony ‘gombnyomásra’ bekapcsolódik. A hitrendszerek úgy irányítanak bennünket, mintha marionett bábuk lennénk láthatatlan zsinórokon egy láthatatlan kézben. Erről fogok most mesélni neked.

 

a Hit hegyeket képes megmozgatni, pro- és kontra.

Tehát hasznos képesség fülön csípni az akadályozó hitrendszereket, hogy visszavehessük az irányítást és mi magunk dönthessünk a cselekedeteinkről, ne pedig egy mára már meghaladott automatizmus. (Olyan sokat tudnék írni arról, hogy az automatizmus btw bennünket szolgált valaha és a mai napig pontosan a biztonságunk megtartása miatt kapcsol be, tehát alapvetően nem rossz. Csak épp előfordul, hogy nem arra visz, amerre menni akarunk. Megj.: 2022.09.27. …és szerencsére már írtam is EBBEN a cikkemben, ahol arról írok mi történik a konzultáción,)

Jó, de honnan lehet felismerni egy hitrendszert?

(1.) Például onnan, ha félelmet érzel, ami indokolatlan (erre hoztam a saját példámat).

(2.) Vagy a korlátozó gondolatainkból, és azokból a mondatokból amiket magunknak mormolunk. Bántjuk, kissebbítjük magunkat vele. Könnyen lehet, hogy ez nem is a saját mondatunk csupán gyerekkorunkban gyakran mondták a környezetünkben és megragadt.

(3.)  Azokból az ítéletekből, amiket másokra vonatkozóan teszünk. Amikor úgy kezdjük a mondandónkat, hogy ‘Mennyire gáz…’ vagy ‘Micsoda egy …..’ ‘Hogy vehette fel azt a…’ ‘Hogy csinálhatta ezt, vagy azt….?!’ az bizony valójában mind rólunk szól. A mi bizonytalanságunkról, a mi félelmeinkről, a mi kisebbségi komplexusainkról, a mi boldogtalanságunkról, a mi testünkhöz való valamilyen viszonyunkról, a mi öngondoskodásunkról, felelőségvállalásunkról, családi kapcsolatainkról, kielégítetlen szükségleteinkről.

(4.) Abból is nyomára bukkanhatsz, ha úgy érzed, úgy mondod magadnak valamiről, hogy ezt, vagy azt meg ‘KELL’ tenned, mert ha nem másokat megbántasz, esetleg nem fognak szeretni. Ez a KELL a kényszerűséget jelenti számodra. Van az a KELL is, amit belső indíttatásból, szabad akaratodból inspirációból, hitből választasz, meg akarsz tenni. Na, most nem őt keressük.

Több gondolat is tartozhat, és általában tartozik is egy hitrendszerhez (mint a fa gyökérzete, törzse, az ágai, a levelei és a termése – vedd úgy, hogy a gyökerek maguk a hitrendszerek, amiket pedig az életedben látsz a gyümölcs, a levélzet, az ágak) és ezek a gondolatok (vagy mondatok), kimondva, vagy kimondatlanul cselekvéshez vagy éppen nem cselekvéshez vezetnek, amit pedig mindig megelőz egy döntés. Légy résen! A nem döntés is döntést ám! Ezek a döntések pedig alakítják az életünket és a lehetőségeinket. Vagyis alakítjuk mi magunk bizonyos mértékig.

Amikor az ügyfeleimmel dolgozom először az árulkodó gondolatokat keressük, majd felfedezzük a mintázatot, és megkeressük az alatta/mögötte megbúvó hitrendszert. Azt, ami ezeket a mondatokat mondatja velünk/velük, és persze cselekvésre, vagy éppen nem cselekvésre késztet bennünket ilyen-olyan módon. 

Ilyen hitrendszerek nem csak a múltból hozott emlékeinket mozgatják (jól olvasod, az emlékeink bizony mozognak), hanem a jövőnket is, a céljainkhoz való hozzáállásunkat: azt, hogy mennyire hisszük el, hogy meg tudjuk valósítani amit magunk elé tűztünk, hogy érdemesek vagyunk rá, hogy jár nekünk, hogy a világ támogat bennünket abban, amit igazán elhiszünk (szándékosan nem a célokat írtam, mint támogatott dolog, mert látod mennyi limitáció kapcsolódhat egy jövőképhez is és valójában ennél sokkal több, csak szeretném, ha könnyed maradna ez az írás erről témáról és nem megyek bele mélyen. Valójában tényleg nem arról szól a fáma, hogy fizikailag képes vagyok-e valamire, vagy megvan-e a képesítésem hozzá, hanem, hogy legbelül, valójában, elhiszem-e? Ez hoz mozgásba, vagy távolít el például attól az embertől akivé válni szeretnél).

Gyakorlat, hitrendszer feltérképezéséhez

Ha szeretnél néhány ilyen gondolatot feltérképezni magadnál – és miért ne szeretnél, hiszen jól meghoztam hozzá a kedved 😀 – egy egyszerű gyakorlattal megteheted, senki nem kell hozzá kizárólag te magad és a nyitottságod, hogy észre vedd a saját mondataidat. 

Írd fel egy papírra (1.)  a legjellemzőbb mondataidat, amiket magadnak mormolsz a napod során, és írd fel azt is (2.) másokkal kapcsolatban milyen mondatokat használsz. (3.) Emeld ki sorkiemelővel a negatív, lehúzó, rosszindulatú, bíráló, cikiző, okoskodó, irigykedő, bántó mondatokat.

Ezen a ponton pedig két irányba mehetsz, és már csak a kiemeltekkel foglalkozunk: (a) nézd meg, és írd minden egyes mondatod mellé, hogy mi a VALÓDI okod rá, amiért ezt mondod/mondtad. Mi az amire eddig nem gondoltál ezzel kapcsolatban? Jó kis utazás lesz, majd meglátod! (b) vizsgáld meg hová vezet ez a mondat, mi történik általa az életedben? Mi lesz azzal a kapcsolatoddal 1 év múlva például, ha ezt így gondolod továbbra is? Bezáródik, vagy esetleg tovább épül-szépül, gyarapszik? Hozzátesz az életedhez, vagy elvesz belőle? Tetszik az eredmény? Ha nem, változtass!

Ugye, már nem is baj, hogy tudod mi az a hitrendszer és hogyan ismerheted fel? Ha úgy érzed szeretnéd a segítségem kérni és dolgozzunk együtt, akkor a hello@hacsaveczbetti.hu címre írj nekem!

Vagy jelentkezhetsz itt is, és felveszem veled a kapcsolatot az általad megadott e-mailcímen.

Öleléssel, 

Betti

Szólj hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .