Hitrendszer amitől úgy mozogsz, mint egy marionett
Bejegyzések,  Lelki egyensúly,  Nyugalom

Hitrendszer? Ugyan már miért kellene nekem erről tudnom bármit is?!

Amikor valaki megkérdezi mire való ez az egész dolog azt szoktam mondani, olyan ez mint a gravitáció: Attól, hogy nem veszel tudomást róla és nem is érdekel, még létezik és teszi a dolgát. Sokszor éppen a hitrendszereid miatt nem arra halad az életed, amerre szeretnéd, mert van benned egy program, ami jó rég óta működik és bizony ‘gombnyomásra’ bekapcsolódik. A hitrendszerek úgy irányítanak bennünket, mintha marionett bábuk lennénk láthatatlan zsinórokon egy láthatatlan kézben. Erről fogok most mesélni neked.

Személyes történet következik (az általánosan hasznos információkért görgess lentebb), mondhatni válaszként arra, miért is jó rutint szerezni a bennünket mozgató hitrendszerek felismerésében.

Zöld lámpa a posztolásra. Erre előbújt egy hitrendszer. Hoppácska!

 

Az elmúlt hétvégén Kende-Hofherr Krisztina által szervezett Motivációs hétvégén vettem részt, amire a COVID miatt több, mint egy évet vártam. Krisztát követem azóta, amióta kb. a hétfői hétindítókat csinálja és már személyesen is találkoztunk a Margitszigeti Thermal Hotelban megrendezett COVID előtti eseményén. Itt volt szerencsém a vállalkozásomat bemutatni -nyilván a vállalkozás akkori állapota szerint a fő csapás az inzulinrezisztensek életminőségének javítása volt az életmódváltó naplón, a mentális tréningen, a menütervezésen és az időgazdálkodáson keresztül. Most, hogy ezt ide leírtam, végül is most is ezt csinálom, csak már nem kizárólag az inzulinrezisztencia szemszögéből és nem kizárólag a felszínen dolgozva, hanem egészen mélyen a hitrendszereket is feltérképezzük és megváltoztatjuk. A lényeg, hogy Kriszta nem volt teljesen idegen számomra. Ez igen fontos a történet szempontjából.

Hozzá tartozik a képhez, hogy mennyire nagyra értékelem emberként is és a teljesítményét is, igazi példakép számomra. Igazi, valóságos, dolgos, néha keserves tapasztalatait, vívódásait is kendőzetlenül, szeretettel osztja meg velünk, amitől nem ‘csak’ egy nagymenő sztárgyáros, hanem hús-vér ember, követhető példakép. Azért, hogy lásd miről beszélek, beütöttem a nevét a google-ba és 11.700 találat született a nevére, szerepelt a Forbes címlapján, az instagramon 24.000 követője van, a FORBES  2019-es listája szerint pedig a 6. legbefolyásosabb magyar nő a médiában, és messze még a sor vége. Tehát egy igazi vezéregyéniség közelébe kevert a sorsom engem, vagy valamelyik hitrendszerem. 😉

A személyes megélésem szempontjából fontos leszögezni, hogy ez a hétvége nagyon közvetlen, szeretetteljes, tudással teli esemény volt az első pillanattól kezdve. Olyannak képzeld el, ami nélkülözött minden távolságtartást. Tele volt kedvességgel, szeretettel, ölelésekkel és néha a meghatottság könnyeivel. 

Már az elején tisztázásra került, hogy fényképezni, szelfizni, posztolni abszolút ér. 🙂 Ez meg pláne lényeges.

Ehhez képest én órákig nem raktam ki sehová sem a Krisztával készült közös képet, sem a Tapasztó Orsival (#nemakarokbeleszólni) közös képünket. És vajon miért nem?! Mert az zakatolt a fejemben, ha kiteszem az olyan mintha ezeken az embereken én élősködni akarnék. Remek kis monológ, amit szerencsére pár vigyázó tekintet gyorsan kiszúrt és már attól, hogy rádöbbentem mit is művelek, túllendültem az egészen és persze, hogy kikerültek azok a képek! Az eredmény egészen jól látszik a felélénkült insta fiókomon. 🙂 

Tehát hasznos képesség fülön csípni ezeket az akadályozó hitrendszereket, hogy visszavehessük az irányítást és mi magunk dönthessünk a cselekedeteinkről, ne pedig egy mára már haszontalan automatizmus. (Olyan sokat tudnék írni arról, hogy az automatizmus btw bennünket szolgált valaha és a mai napig pontosan a biztonságunk megtartása miatt kapcsol be, tehát alapvetően nem rossz. Csak épp előfordul, hogy nem arra visz, amerre menni akarunk.)

Jó, de honnan lehet felismerni egy hitrendszert?

(1.) Például onnan, ha félelmet érzel, ami indokolatlan (erre hoztam a saját példámat).

(2.) Vagy a korlátozó gondolatainkból, és azokból a mondatokból amiket magunknak mormolunk. Bántjuk, kissebbítjük magunkat vele. Könnyen lehet, hogy ez nem is a saját mondatunk csupán gyerekkorunkban gyakran mondták a környezetünkben és megragadt.

(3.)  Azokból az ítéletekből, amiket másokra vonatkozóan teszünk. Amikor úgy kezdjük a mondandónkat, hogy ‘Mennyire gáz…’ vagy ‘Micsoda egy …..’ ‘Hogy vehette fel azt a…’ ‘Hogy csinálhatta ezt, vagy azt….?!’ az bizony valójában mind rólunk szól. A mi bizonytalanságunkról, a mi félelmeinkről, a mi kisebbségi komplexusainkról, a mi boldogtalanságunkról, a mi testünkhöz való valamilyen viszonyunkról, a mi öngondoskodásunkról, felelőségvállalásunkról, családi kapcsolatainkról, kielégítetlen szükségleteinkről.

(4.) Abból is nyomára bukkanhatsz, ha úgy érzed, úgy mondod magadnak valamiről, hogy ezt, vagy azt meg ‘KELL’ tenned, mert ha nem másokat megbántasz, esetleg nem fognak szeretni. Ez a KELL a kényszerűséget jelenti számodra. Van az a KELL is, amit belső indíttatásból, szabad akaratodból inspirációból, hitből választasz, meg akarsz tenni. Na, most nem őt keressük.

Több gondolat is tartozhat, és általában tartozik is egy hitrendszerhez (mint a fa gyökérzete, törzse, az ágai, a levelei és a termése – vedd úgy, hogy a gyökerek maguk a hitrendszerek, amiket pedig az életedben látsz a gyümölcs, a levélzet, az ágak) és ezek a gondolatok (vagy mondatok), kimondva, vagy kimondatlanul cselekvéshez vagy éppen nem cselekvéshez vezetnek, amit pedig mindig megelőz egy döntés. Légy résen! A nem döntés is döntést ám! Ezek a döntések pedig alakítják az életünket és a lehetőségeinket. Vagyis alakítjuk mi magunk bizonyos mértékig.

Amikor az ügyfeleimmel dolgozom először az árulkodó gondolatokat keressük, majd felfedezzük a mintázatot, és megkeressük az alatta/mögötte megbúvó hitrendszert. Azt, ami ezeket a mondatokat mondatja velünk/velük, és persze cselekvésre, vagy éppen nem cselekvésre késztet bennünket ilyen-olyan módon. 

Ilyen hitrendszerek nem csak a múltból hozott emlékeinket mozgatják (jól olvasod, az emlékeink bizony mozognak), hanem a jövőnket is, a céljainkhoz való hozzáállásunkat: azt, hogy mennyire hisszük el, hogy meg tudjuk valósítani amit magunk elé tűztünk, hogy érdemesek vagyunk rá, hogy jár nekünk, hogy a világ támogat bennünket abban, amit igazán elhiszünk (szándékosan nem a célokat írtam, mint támogatott dolog, mert látod mennyi limitáció kapcsolódhat egy jövőképhez is és valójában ennél sokkal több, csak szeretném, ha könnyed maradna ez az írás erről témáról és nem megyek bele mélyen. Valójában tényleg nem arról szól a fáma, hogy fizikailag képes vagyok-e valamire, vagy megvan-e a képesítésem hozzá, hanem, hogy legbelül, valójában, elhiszem-e? Ez hoz mozgásba, vagy távolít el például attól az embertől akivé válni szeretnél).

Gyakorlat, hitrendszer feltérképezéséhez

Ha szeretnél néhány ilyen gondolatot feltérképezni magadnál – és miért ne szeretnél, hiszen jól meghoztam hozzá a kedved 😀 – egy egyszerű gyakorlattal megteheted, senki nem kell hozzá kizárólag te magad és a nyitottságod, hogy észrevedd a saját mondataidat. 

Írd fel egy papírra (1.)  a legjellemzőbb mondataidat, amiket magadnak mormolsz a napod során, és írd fel azt is (2.) másokkal kapcsolatban milyen mondatokat használsz. (3.) Emeld ki sorkiemelővel a negatív, lehúzó, rosszindulatú, bíráló, cikiző, okoskodó, irigykedő, bántó mondatokat.

Ezen a ponton pedig két irányba mehetsz, és már csak a kiemeltekkel foglalkozunk: (a) nézd meg, és írd minden egyes mondatod mellé, hogy mi a VALÓDI okod rá, amiért ezt mondod/mondtad. Mi az amire eddig nem gondoltál ezzel kapcsolatban? Jó kis utazás lesz, majd meglátod! (b) vizsgáld meg hová vezet ez a mondat, mi történik általa az életedben? Mi lesz azzal a kapcsolatoddal 1 év múlva például, ha ezt így gondolod továbbra is? Bezáródik, vagy esetleg tovább épül-szépül, gyarapszik? Hozzátesz az életedhez, vagy elvesz belőle? Tetszik az eredmény? Ha nem, változtass!

Ugye, már nem is baj, hogy tudod mi az a hitrendszer és hogyan ismerheted fel? Ha úgy érzed szeretnéd a segítségem kérni és dolgozzunk együtt, akkor a hello@hacsaveczbetti.hu címre írj nekem!

Öleléssel, 

Betti


Hacsavecz Betti

Hacsavecz Beatrix (Betti) vagyok, inzulinrezisztenciával élek 2015 óta. A hozzám hasonlóan életmódváltásra kényszerülőket, vállalkozónőket évek óta a ThetaHealing technikájával segítem a a belső egyensúlyteremtés és tudatos életvezetés megvalósításában. 

Esszenciális Olaj Specialistaként pedig egyéni gyógynövény olaj keverékekkel, gyógynövényes krémekkel engedem útjukra a változásra, gyógyulásra vágyókat. 

Természetgyógyász-fitoterapeuta tanulmányaimat, a természetes női biohacking rendszerének elsajátításával teszem tökéletesen fókuszálttá.

Ebből adódóan legfőképpen a női élet területeivel, női vállalkozókkal és inzulinrezisztensekkel foglalkozom.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .