Gyógy- és fűszernövények,  IR lélek,  IR receptek

Így lehet a segítségedre a levendula az inzulinrezisztencia kezelésében

Hiszek az természet erejében, ahogy a gyógynövényekében is. Arra voltam kíváncsi, hogy a levendulát hogyan lehet hasznosítani az inzulinrezisztencia kezelésében

A levendula szakirodalma óriási, és egyre többen fordulnak a romantikus levendulaszüretek felé is, amiből jó néhányat lehet találni az ország különböző pontjain. A mertutaznijo blogon ebben a posztban összegyűjtve láthatod, hogy mikor merre van épp levendulaszüret. Illetve idénre már csak volt, mert főként júniusban és július elején vannak ilyen programok.

Inzulinrezisztencia esetén miben lehet segítségünkre a levendula?

levendula és inzulinrezisztencia 2
A napokban az Aldiban láttam ezeket a szépségeket

A levendula számos hatása nagy segítség lehet nekünk izulinrezisztenseknek is, ha természetes megoldást keresünk problémáinkra. Például kis mennyiségben nyugtató, stresszoldó hatása közismert, ezért a stresszoldás mellet az alvászavar megszüntetésére is előszeretettel használják. Találkozhatsz vele számos nyugtató hatású tusfürdőben, krémben, samponban, házi készítésű kozmetikai termékekben. Ki tudja miért, én nem szeretem az ilyen módon feldolgozott levendula illatát, viszont a saját növényeimet örömmel szimatolom. 

Azt már kevesebben tudják, hogy nagy mennyiségben éppen ellenkező hatást vált ki – élénkít

Szélhajtó, bélnyugtató, erősíti az immunrendszert és fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása is jelentős. 

Inzulinrezisztensként a stresszoldás és a pihentető alvás kérdése is viszonylag hamar előkerül, ha már az étkezéssel kapcsolatos első sokkhatásokon túl vagyunk. A fáradtság, a stressz teljesen megszédítik az inzulinszintet. Tudom, hogy ezt nem kell mondanom, de mégiscsak ide kívánkozott és nem lehet elégszer hangsúlyozni a fontosságukat.

A levendulából készthetsz párlatot, beleteheted a fürdővizedbe, vagy egy pici textilzsákba csomagolva illatpárna is lehet belőle, vagy remek ajándék :-). Nem csupán a növény virága illatozik, hanem a szára és a levele is. 

A levendula szuperjól ízesítheti az épp aktuális cukormentes barack lekvárodat – tavaly én így készítettem, de hallottam már levendula pálinkáról és szörpről is. A napokban a házi készítésű cukormentes jégkrémünkbe tettem bele egy kevés citomhéj kíséretében. Fantasztikus lett az eredmény! Lentebb leírom, hogy készítettem. 

Továbbá használhatod fűszernövényként halakhoz, húsokhoz, mártásokhoz is. Belesütheted kekszbe, sütibe, vagy kalácsba 🙂 Arra figyelj csupán, hogy intenzív íze végett előbb kis mennyiség használatával kezd az ízesítést, mert a túlzott levendula íz inkább szappanossá teszi az ételt, mint élvezhetővé. 

Levendula fagyi, ahogy én készítettem

Nagy görög joghurthoz öntöttem némi tejszínt, amíg kellőképp krémes nem lett az állaga, édesítőt tettem hozzá (én a folyékony Süssinát szeretem, mert nem érzek mellékízt a vele készült ételeken), folyamatosan kóstoltam az ízesítés során és egy picit édesebbre készítettem, mint ahogy szeretem, mert fagyasztásnál tompulnak az ízek. 

Amikor elkészültem az alappal, vanilia rúdból kikapirgált magokat tettem a keverékbe, reszelt citromhéjat és levendulavirágot. Ide kattintva megnézheted milyen lett a végeredmény. Az elkészült krémet fagyasztóba tettem, 2-3 óra alatt már egészen élvezhető lesz az állaga. 

Egy biztos, gyorsan elfogyott! :-DDD

Remélem hasznosnak találtad a bejegyzésem! Ha tetszett örülök a megosztásoknak! 

Szeretettel, 

Betti

UI: a levendula szósz, ecet és pálinka receptjének nagyon örülnék! Ha neked van ilyen és elküldöd nekem, akkor bővítem vele a bejegyzést 🙂

Innen gyűjtöttem a bejegyzés anyagát, és innen, meg innen

Szólj hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .