Életmód

Relax ünnepi menütervezés

Végy egy nagy levegőt, főzz egy jó teát vagy kávét!

Fújd ki a levegőt és gyere, fogom a kezed, tervezzük meg azt a menüt együtt! 

Mesélek arról nálam mi működik, próbáld ki amelyik praktikám megtetszik és ha jól működik neked is emeld át bátran a saját szokásaid közé! 

A kellemes nyugodt hangulat mellé minden alkotó tevékenységemhez gyújtok egy hangulatos gyertyát (vagy többet), gyakran használok különféle illóolajokat is, hiszen tagadhatatlan a hatásuk. A zene: Norah Jones, esetleg Diana Krall. Nagyon ritkán iszom alkoholt egy pohár bor mégis ide kívánokozik az idili képhez.

Tehát menüt alkotunk. 

Adjuk meg a módját már az első pillanatban, mert nem csak az eredmény élvezete számít, az csupán néhány pillanat lesz, jó esetben néhány perc. Na de az előkészület, az maga az út. (Coelho után szabadon ;-D, meg így igaz.) Kellőképpen sokáig is tart, érthető, ha gondoskodunk az élvezhetőség maximumáról. 

Első lépés: legyen egy lista!

Első lépésben normál menüt tervezek, csak ezúttal nem egy hétre, hanem egész január elejéig. A módszer remekbeszabottan egyszerű, ha már a tűzkeresztségen keresztül estél velem a menütervezési workshopon, vagy voltál egyéni konzultáción nálam, akkor neked sem több egy heti menüt összeállítani 10 percnél (ebben persze már a tuti bevásárlólista is benne van). 

Ha pedig még nem voltál ilyen workshopon, akkor írd csak össze, hogy milyen ételeket ennél az ünnep idején és azokat vedd alapul… 

Az utolsó pillanatokban már nem teszek a menübe új receptet, mert rizikós a végeredmény.

Tehát van egy listád. Most lépjünk is tovább.

(2.) Második lépés: a bevásárló lista

A következő lépésben elkészül egy – a képen szereplő táblához hasonló – táblázat, ami egyrészt tartalmazza a programokat ‘Ági néni’ ‘keresztanyu’ ‘fürdő’ ‘vacsora’, másrészt a napokat, harmadrészt pedig az utolsó oszlopba beírom, hogy mit szeretnék magammal vinni arra az adott programra. Ez utóbbi azt jelenti első sorban, amivel másokra gondolok: egy kis kóstoló, egy tálca sütemény, bejgli. 

A másokra gondolok oszlop tartalmát ahhoz igazítom ami az alap menütervemben (1.) már egyébként is benne van. Így nincs más dolgom, mint a bevásárló listánál a mennyiségeket növelni, hogy éppen elegendő legyen az elkészült mennyiség otthonra is és a vendégségbe is. 

menutervezes idotervezo

A workshop résztvevői számára speciális bevásárlólista tervezőt adok, aminek a segítségével a vásárolni kívánt alapanyagokat pillanatok alatt tudják összesíteni a különböző receptekhez, a különböző napokra tervezett ételeket szem előtt tartva. Ide kattintva töltsd le magadnak a bevásárlólista tervezőt, és használd egészséggel!

(3.) Harmadik lépés: előre dolgozom

Annyit segítek még magamon, hogy ami elkészíthető, azt rendszerint előre elkészítem, vagy félig kész állapotba hozom. Már a menü összeállításánál tudatosan választok olyan ételeket amikkel lehet így dolgozni. Például a keksztekercs egy ilyen, vagy a töltöttkáposzta szintén. Mindkettőért rajongásig vagyunk és a pihentetés csak az előnyükre válik. Ezzel minimálisra csökkentem azt az időt amit a frissen elkészítendő ételek miatt a konyhában töltök, és szintén minimalizálhatom a sokféle étel egyszerre készítését, ami sokkal nagyobb odafigyelést igényel, mintha csupán 1-2 dologra figyelek oda.

(4.) Negyedik lépés: a nyugalom alapja

Az előkészítések, a bevásárlás(ok), a főzés(ek) időbeli tervezéséhez minden alkalommal a naptáram hívom segítségül és pedig azt a jól bevált gyakorlatot, hogy ugyanúgy befoglalom számukra az időt, mintha egy fontos találkozóm lenne. 

Rutin ételek elkészítésénél +30% idővel tervezek (Ha ezt soknak érzed, az nem a véletlen műve. A bőségesen rendelkezésre álló idő biztosítja, hogy élvezettel készüljön bármit is késztek. Ne érts félre nálam sincs mindig flowban főzés, inkább tudatosan teremtek alkalmakat, amikor így készülök egy-egy alkalomra ;-)), ami az első összetevő kézbevételétől az utolsó eltörölgetett edény helyére kerüléséig tart.

Egyébként, ha már csak ezt az egyetlen lépést átveszed tőlem – nem csak a főzésben – már egy kellemesebb, fókuszáltabb, mélységében jobban átélt adhatsz magadnak. Próbáld csak ki milyen érzés!

Ha még éppen csak keresed a megfelelő ajándékot, válaszd a 2 órás személyes konzultációt ajándékkártya formában!

Kattints a képre a részletekért!


Menütervezés ajándékkártya

(5.) Ötödik lépés: csoportosítás

Ünnep ide, vagy oda. Már a menütervezésnél eszembe jutnak azok az alapanyag felhasználási lehetőségek, ahol hosszabb távon is könnyíthetem az életünket. Például a darált húst remekül fel lehet használni bolognainak, vagy lasagne-hoz, fasírozotthoz, esetleg valamilyen rakott dologhoz és ha már hagymán pirítom a darálthúst, miért ne porciózhatnám be adagonként előkészítve a fagysztómba? Időben így nem jelentősen több, mégis remek, amikor percek alatt kész étel kerülhet az asztalra a nem ünnepnapokon is. 

Biztos vagyok benne, hogy neked is vannak ilyen gyakran, és sokféleképpen felhasznált alapanyagaid!

(6.) Adni öröm

Utolsó pontban pedig itt vannak a maradék kérdések, az adni öröm szellemiségében. 

És valóban.  

A környékünkön élő gyakorlata van a foodsharingnek. Zárt csoportban kerül felkínálásra a többlet étel, vagy élelmiszer. Nem rászorultsági alapon, hanem csupán azért, hogy ne a kukába kerüljön és mert másnak épp jókor jöhet egy kis figyelem. 

Főtt étel tekintetében ez egy bizalmi viszonyt feltételez – számomra ugyanez a bizalmi kérdés kerül elő  egy fesztiválon elfogyasztott gulyásleves esetében is… 

Ebben is megéri egy picit tudatosnak lenni, és igazán remek érzés adni.

Őszintén remélem, hogy tudtam segíteni, hogy nyugodt és békés lehessen az ünneped! 

Szeretettel, 

Betti

Szólj hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .