Életmód

Inzulinrezisztens a családban – ünnepi készülődés

Az alábbi cikket Sukoró község rendszeres lapjába írtam 2019 decemberi megjelenéssel. Itt módosítás nélkül teszem azt közzé, mert hiszem, hogy a megfogalmazott gondolatok sok családnak lesznek  a segítségére! 

Részlet a Sukrói Hírforrás decemberi számából

A családi ünnepek közeledtével az inzulinrezisztenciával élőkkel való közös ünneplés, ünnepi készülődés témáját választottam bemutatkozásomul. 

Legelőször szeretném örömömet kifejezni, hogy immár több mint egy éve sukorói lakosként Önöknek írhatok és egy lassan szinte mindenkit – közvetlenül vagy közvetve – érintő témában alkalmam nyílik segítséget nyújtani. Ez pedig az inzulinrezisztencia témája. 

Gyorsan nézzük is meg, hogy mit rejt ez az első hallásra meglehetősen idegenül csengő elnevezés! 

Szénhidrátanyagcsere-zavart. Ebben az esetben a cukorbetegség előszobájáról beszélünk, ahol a cukorbetegekkel ellentétben a szervezet rengeteg inzulint termel. 

Az inzulinrezisztencia komoly problémákat okozhat az elhízástól kezdve, a meddőségen át, a nők számára kellemetlen helyeken való férfias szőrösödésen (arc, nyak, hát), cikluszavaron, az arcról nem múló kelés szerű pattanásokon keresztül a hajhullásig. Nem soroltam fel minden lehetséges tünetet, de elhihetik nekem Kedves Olvasóim, hogy széles a skála és már a fentiek egyikével sem komfortos együtt élni, a megoldásokat megtalálni és a megvalósítás útján minden nap járni. 

Egy inzulinrezisztens (vagy röviden IR-es) számára a legfontosabb, hogy az inzulinszintjét egyensúlyban tudja tartani. Ezt legfőképpen étkezéssel és sporttevékenységgel, a lelki egyensúlyának kialakításával tudja megoldani. Előfordul, hogy célhoz kötötten (pl. babaprojekt) gyógyszeres kezelést javasolnak az orvosok.

Egy kis segítség a csillogó szemekért!

Tehát mit tehetnek a családtagok, akik kedvezni szeretnének az ünnepek idején inzulinrezisztens szerettüknek? Rengeteget, mégis 3 lényeges pontot emelek ki, amit alkalmazva boldogságtól csillogó, hálás inzulinrezisztens szempárok fognak jutalmazni.

(1.) Ne mondjuk: Csak ezt a kicsit kóstold meg, ez igazán nem számít! – Ezt ugyan a legjobb szándékkal mondják a szülők-nagyszülők, mégis egy inzulinrezisztens számára a cukor (és jónéhány nem cukornak nevezett, de a szervezetben azonos hatást kiváltó édesítőszer, legyen az természetes vagy mesterséges) és a fehérliszt fogyasztása finoman szólva nem segíti azt a bizonyos stabil inzulinszintet. 

Itt szeretném megemlíteni, hogy például azokban az intézményekben, ahol tisztában vannak az inzulin szerepével, inszeminációs eljárást, lombikprogramot sem kezdenek el kezeletlen inzulinrezisztencia esetén. Így már elképzelhetjük mennyire fontos ez az egész. 

(2.) Ne csináljuk: Látom ám mit csinálsz, Te nem is ehetnél ebből a sütiből, hiszen cukor van benne! – Ez igaz, de egy rendkívül fontos tényezőről még nem nem beszéltem itt, ez pedig a lelki feltöltöttség állapota. 

Tetszik, nem tetszik az evés és bizonyos ételek fogyasztása öröm érzetet okoz. Így van ez akkor is, ha sok-sok tudományos tanulmány azt mondja, nem az evést kellene tekintenünk az egyik legfőbb örömforrásnak. Több dolgot is fel tudnék sorolni, amit a ‘nagykönyv’ szerint másképp kellene csinálnunk és mégsem úgy csináljuk. Emberek vagyunk, és ezt tiszteletben érdemes tartani abban az esetben is, ha vannak ajánlások, ahogy kellene/illene/javasolt valamit csinálnunk. Jelenleg az emberek igen nagy százalékának az evés, a családi körben történő étkezés igenis nagy lelki feltöltődést okoz. Ne rontsuk el ezt az örömet. 

Másrészt inzulinrezisztens családtagunk egészen biztosan az év többi napján is tudja mit, és mikor ehet. Engedjük meg neki, hogy saját maga döntsön ezúttal is. Támogassuk, ahol tudjuk, de ne akarjuk az élete fölötti irányítást magunkhoz ragadni.

(3.) Mit csináljunk: Kérdezzük meg mit szeretne, mi legyen otthon a kamrában, hűtőben, szekrényben! – Ez a kérdés önmagában figyelemről árulkodik és minden Kedves Olvasóm elhiheti, hogy aki olyan szigorú szabályok szerint él, mint egy IR-es rendkívül hálás lesz minden csepp célzott figyelemért. 


Ajándékkártya

Picit a szabályokról…

A szabályokról írok pár sort. Az inzulinrezisztencia általánosan elterjedt elsődleges kezelése az életmódváltás. Egy IR-es időre eszik általában, kerüli a stresszt, elegendő vizet fogyaszt, jó minőségű cukormentes ételeket eszik zöldségekkel, teljeskiőrlésű kenyerekkel és pékárukkal, lényeges, hogy eleget pihenjen és sportoljon. Ahogy fentebb is írtam kifejezetten fontos, hogy a lelki szeretetraktárai is feltöltött állapotban legyenek, mert a szükséges változtatások megvalósításához rengeteg figyelemre és energiára van szüksége. 

Ebben az rövid cikkben természetesen nem térhettem ki minden apró részletre, inkább fogódzkodót szerettem volna adni. Hiszen manapság szinte minden családban előfordul 1-2 érintett. Bízom benne, hogy hasznosnak találják Kedves Olvasóim a leírtakat és szeretnének többet is megtudni az inzulinrezisztenciáról, az életmódváltásról, a nehezített fogyásról, vagy, hogy hogyan tudunk finom, mégis egészséges pékárukat, kenyereket készíteni. 

Engedjék meg, hogy bemutatkozzam röviden: Férjemmel együtt 2018 nyarán egy álmunk valósult meg, amikor Sukrón megtaláltuk A házunkat. Mindketten a Mátra lábától származunk szomszédos falvakból: Markazról és Domoszlóról. 

Életmódváltással és inzulinrezisztenciával 2015 óta foglalkozom, amikor kiderült az érintettségem. 2016 őszén kezdtem el vezetni az Inzulinrezisztens Élet Örömei blogomat, eleinte receptekkel, mára pedig klubfoglalkozások szervezésével (Budapesten, Velencén havonta 1-1 alkalommal), online programokkal, előadásokkal és egyéni segítő konzultációkkal kiegésztve, dietetikussal együttműködve. 

Örömmel látom sorstársaimat, családtagjaikat az eseményeimen! Örömmel válaszolok a felmerülő kérdésekre a hello@hacsaveczbetti.hu e-mail címemen. 

 

Szeretettel, 

Betti

Szólj hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .