Karácsonyra hangoló esszenciák
Bejegyzések,  doTERRA esszenciák,  Gyógynövényterápia,  Illóolajok,  Karácsony,  Lelki egyensúly

Karácsonyra hangoló illatok

Karácsonyra hangoló illatok gyűjteményem

Úgy érzem sokkal fontosabb mint bármikor korábban.

A mostani ünnepi időszak sokak számára nehéz.

Van akit az egyedüllét kínoz, és sokunknak az idei év bővelkedett személyes veszteségekben is.

Óriási a feszültség, és ebben a feszültségben szinte lehetetlen igazán jó döntéseket hozni. Az ünnep önmagában alkalmas lehetne arra, hogy egy kicsit kiszakadhassunk a mindennapok súlyából és igazán felemelhessük a szívünket, megfüröszthessük a teremtő végtelen szeretetének fényében. Talán, ha megengedjük magunknak, lélegzethez juthatunk valódi és átvitt értelemben is. Igazán nagy szükségünk lenne rá.

Az ünnep fényén keresztül megengedhetjük, hogy újraértelmezzük a helyzetünket, a gondolatainkat nem csupán a veszteségek szempontjából, hanem az ajándékok, a tanulságok, lehetőségek szempontjából is. Mert a nehézségeink csak nekünk szóló, személyre szabott tanítóink is, csiszolnak bennünk valamilyen képességet, kiművelnek olyan értéket, amire a továbbiakban szükségünk lesz. Mintha az élethez kapott fegyvertárunkat bővítenénk ilyenkor, már ha vesszük a fáradtságot és nem csupán elmerülünk a bánatban, hanem levonjuk a legfontosabbat: a pozitív tanulságokat. Érdemes tehát megtanulnunk a leckét. Az illóolajok, pedig természetüknél fogva segítenek bennünket ebben. Hiszen az idegrendszerünk automatizmusába, az üss-vagy menekülj funkcióba képesek beleszólni és ezzel új lehetőséget adni. Számunkra mindez pedig azt jelenti, hogy képesek leszünk új utakat meglátni, új lehetőségeket észre venni. Na de ne szaladjunk ennyire előre!

Esszenciákkal az ünnepért

Olyan esszenciákat, gyógynövényeket válogattam össze, amik a felidézik a karácsonyi pillanatok emlékeit, megteremtik a nyugalmat és a melegséget, mindazt a pozitív érzetet, amit ehhez az ünnephez kapcsolhatunk.

Az esszenciális olajok idegrendszerre gyakorolt hatása szinte már köztudott. Tudjuk, hogy egy részük átjut a szervezetünk azon a speciális védelmi rendszerén, amit vér-agy gátnak nevezünk. Ezen keresztül pedig közvetlenül hatást gyakorolnak az idegi kapcsolatokra, amelyeket illatként és érzelemként fogalmazunk meg magunknak – a leggyakrabban egyáltalán nem tudatosan.

Éppen ezért minden esszenciális olajnak van egy sajátos karakterisztikája, sajátos hatása az érzelmeinkre. Ebből az irányból közelítettem meg most őket.

Szegfűszeg

Narancsba szurkáltuk a legszebb szegfűszegeket gyermekoromban és ezzel illatosítottuk a lakást, dísze volt az asztaloknak az ünnepek alatt.

A szegfűszeg a határokról szól. Külső- és belső határaink meghúzásáról.

Abban támogat, hogy elengedjük az önbecsapást (Milyen fontos! Hányszor van, hogy valamit nem akarunk észre venni, mert jobb elhinni a mesét. Talán fájna is a tudatosítás, viszont ezzel ismét kezünkbe kerülhetne a sorsunk feletti kontroll. Ehhez azonban az önbecsapásokat szisztematikusan le kell építsük.), a másoktól való függésünket. Arra ösztönöz, hogy saját magunkhoz kapcsolódjunk és tudjunk NEM-et mondani. Letisztítja a határokat és ragaszkodik ahhoz, hogy igazán a saját magunk életét élhessük.

Fahéj

Terápiás munkában különbséget teszünk a Ceyloni fahéj és a Cassia fahéj között, a bennük lévő bizonyos komponensek eltérő súlya miatt. 

Érzelmileg a fahéj a magabiztosságról szól. Magabiztosságot, örömöt és bátorságot hoz a szívnek és a léleknek. Különösen jó gyógyír azoknak a szégyenlős és félénk embereknek, akik félnek attól, hogy hibát kövessenek el. (A hibák a tanulásról szólnak. Mindössze ki kell fejlesztenünk magunkban a helyes konzekvencia levonásának módszerét.)

Cardamom

Az elfogulatlanság megteremtésében segít.

Segít visszanyerni a tárgyilagosságunkat, a szellemi józanságot, az önkontrollt. Különösen jó segítség, amikor az ember fejébe száll a düh és a lobbanékonyság. Bár a tanítás a szemünk előtt van, hogy túlzottan nagy örömünkben, túlzottan nagy bánatunkban és dühünkben ne hozzunk döntéseket, ezt valljuk be nagyon nehéz betartani. A Cardamom-hoz viszont bátran fordulhatunk néhány szippantásra (cseppents egy olaj cseppet a tenyeredbe, dörzsöld össze és a kissé összezárt tenyeredből inhalálj mélyen legalább 9 lélegzetvételig.) és a hatás nem marad el.

Narancs

A bőség olaja.

A Vadnarancs az érzelmi problémák széles skáláját ismeri fel és segíti. Inspirálja a bőséget, a kreativitást, a pozitív hangulatot. Arra ösztönöz, hogy elengedjük a szűkös gondolkodás minden formáját: a merevséget, a félelmet, az idegességet, a munkamániát és azt a hitet, hogy valami nem elegendő, vagy számomra nem juthat.

Ezeket az illóolajokat tehetjük párologtatóba, diffúzorba, vagy száraz diffúzorként például egy tál tobozra is csepegtethetők. Vagy tehetjük az illatos fürdőnkbe is. Ebben a posztomban épp a karácsonyi lazító fürdőzéshez gyűjtöttem illóolajokat. Kattints ide a poszthoz.

A doTERRA esszenciális olajai sütemények, ételek ízesítésére is bátran használhatók, csak azt nem szabad elfelejteni, hogy sokszor elég egy fogpiszkálóhegynyi, mert nagyon koncentráltak. Szóval csak mértékkel 🙂

Öleléssel,Betti 🌷

Hasznosnak találtad a bejegyzésem? Oszd meg másokkal is! Ha pedig kérdésed van keress bátran a hello@hacsaveczbetti.hu címemen.

Ha önállóan vásárolnál terápiás minőségű esszenciális olajat, kattints IDE és tájékozódj bátran!

Szólj hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .