Kérlek, ne hallgass a belső hangodra, ha inzulinrezisztens vagy
Bejegyzések,  Cukorbetegség,  Inzulinrezisztencia

Kérlek, NE hallgass a belső hangodra

Kérlek, NE hallgass a belső hangodra, ha inzulinrezisztens vagy, ha éppen- vagy régebb óta túlsúllyal élsz. Mert a belső hangod biztosan félre fog vezetni.

Égnek áll a hajam attól, amikor valaki azt tanácsolja egy fogyni vágyónak, hogy ‘hallgasson saját magára”, meg, hogy „a belső hang nem hazudik”.

Teljesen igaz lehet ez az állítás, komoly önismerettel és tudatossággal rendelkezők, egészségesen működő szervezete esetén. 

Kérlek, NE hallgass a belső hangodra inzulinrezisztensként, vagy túlsúllyal élőként

Mert a legjobb szándék mellett is félre fog vezetni.

Ne haragudj meg rám, rögtön elmondom miért, és érteni fogod. 

Inzulinrezisztensként biztosan tudatában vagy, hogy ezt az állapotodat megelőzően 5-7 évvel már voltak tüneteid, csak nagy a valószínűsége, hogy ezek a tünetek még csupán finom kis üzenetek voltak a szervezeted részéről, amiket vagy könnyű volt nem észrevenni, vagy esetleg a családodból azt a mintát hozod, ami ezt az üzenetet felülírja. Sokan vagyunk, akik ezt a működést (is) hozzuk a családunkból. 

Ez pedig nem más, mint az éhséggel és a telítettséggel kapcsolatos érzetek, azok észlelése.

Vegyünk végig egy családi vonalat, ha nálatok pl. az volt a mintázat (nálunk maximálisan), hogy elhúzódó családi étkezések vannak, ahol minden kapcsolódás az étkezésen keresztül történik, és akkor van vége az étkezésnek, ha ‘majd ki pukkadtok’, utána pedig szükséges leheveredni. Akkor egy több ponton is igen erős mintát örököltél, ahol a szerETET és ELÉGedettség érzése erősen kötődik a teli gyomorhoz. És itt még nem beszélünk az étel összetételéről, tápanyagairól.

Ez a gyakorinak mondható kép és az inzulinrezisztencia ténye elvezet két hormon működéséhez (igazából többhöz, csak most maradni szeretnék a „hallgass a belső hangodra” típusú segítő szándékú tanács elhibázottságának mezsgyéjén) ezek pedig az éhségért (ghrelin) és a telítettség (leptin) érzésért felelős hormonok. 

Ha éveken keresztül, nem érzékeljük, hogy elég, a gyomor megtelt. A következők történnek: az étel mennyiségének növekedésével a gyomor befogadóképessége is növekedni fog, az ételek emésztése jelentős energiát von el a szervezettől, elcsúszik az alvási/pihenési ciklus, zavart lesz az alvás. Megnövekszik a szervezet vércukorszintje, ami stresszreakció a szervezet számára (anélkül, hogy stresszes állapotot élnénk át). 

Ha ilyenformán megemelkedik a szervezet stressz-szintje, az kikapcsolja azokat az érzékelőket, amik a telítettségérzést keltik és az ördögi kör már el is készült. Ha pedig ezt hosszú éveken keresztül ismételted – ha IR-es vagy legalább 5-7 éven keresztül, naponta 2-5x biztosan, akkor az idegrendszered is erre kondícionálódott. Jó hír, hogy tudsz változtatni. De menjünk csak tovább.

Engedd meg, hogy még az éhségérzetet befolyásoló hormonról (ghrelin) is legyen szó. A fent leírt stresszes, eltolódott alvási ciklusú állapotban a ghrelin hormon termelődése megnőhet, így evésre készteti a szervezetet és nem csupán ‘bármilyen’ evésre, hanem a zsírosabb ételeket kívántatja a szervezettel. Ezért van az, hogy egy-egy átbulizott/végigdolgozott éjszaka után sokaknak bundáskenyér paradicsommal, vagy szalonnás tojásrántotta az első gondolatuk, vagy ezért nyúlunk kialvatlanul reggel a péksütik irányába. 

Még egy rossz hír ezzel a hormonnal kapcsolatban: ha csak vizet iszol, azaz energiamentes folyadék kerül a gyomorba, az éhségérzetért felelős hormon nem csökken. 

Sőt, ha kapkodva eszel, akkor szintén nem lépnek működésbe olyan biokémiai folyamatok, amelyek csökkentenék az éhségérzetünket. 

Egyrészt remélem tudtam új nézőpontokat hozni számodra, másrészt biztos vagyok benne, hogy közelebb kerültél annak a megértéséhez, hogy milyen mechanizmusok működnek a nem fogyásod hátterében, és miért ne hallgass addig a belső hangodra, amíg az megbízhatóan rá nincs hangolva arra az útra, amerre menni szeretnél.

💛 Baráti üdvözlettel,

BettiBízom benne, hogy tudtam újat mondani számodra a bejegyzésemmel!


Ellenőrizd magad! – hogy állsz az inzulinrezisztenciával?

Ellenőrző lista inzulinrezisztenseknek

CSAK 1 KÉRDÉS – Nézzük át! a vitaminjaidat

Foglalj időpontot, előzetes konzultációra!

Hacsavecz Beatrix (Betti) Mérnök-természetgyógyász, inzulinrezisztens életmód gyógynövényekkel


Ha szeretnél természetes megoldásokkal megszabadulni a tüneteidtől, és jó lenne egy segítség ebben, akkor foglalj magadnak időpontot a naptáramban a 25 perces díjmentes előzetes beszélgetésre. ITT találod a naptáram.

Szólj hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .