Kovászolt keényér teljeskiőrlésű lisztből
Életmód,  IR receptek,  Receptek inzulinrezisztenseknek

Kovászos kenyér recept inzulinrezisztenseknek

Azok közé tartoztam én is, akiknek a karantén időszakban a kovászos kenyér sütése csodálatosan strukturálta az idejét.

Emlékszem, volt olyan alkalom, hogy az éjszaka közepéig vártunk egy hajtogatást a férjemmel és ültünk az asztal mellett kitartóan. Mert a kovászolás az ilyen. Lehet a türelmet, a kitartást és a szelídséget gyakorolni rajta keresztül.

Manapság pedig már az inzulinrezisztencia témájában hozzám forduló klienseimnek ajánlom jó szívvel a hosszan érlelt kovászolt pékáruk készítését – első sorban. Ha pedig arra nincs mód, akkor ilyen típusú pékáruk vásárlását és beépítését az életükbe.

Miért válasszunk kovászos kenyeret inzulinrezisztensként?

Első sorban azért, mert a kovászolás során a kenyér gluténtartalma előemésztődik. Így az emésztése sokkal könnyebb az ilyen pékáruknak.

Ha teljeskiőrlésű lisztet használunk a kovászos kenyerünkhöz, akkor olyan rostok jutnak be a szervezetünkbe, amik táplálják a bélrendszer jótékony baktériumait. Így válik a kenyér az inzulinrezisztencia kezelésének egyik természetes elemévé, hiszen a bélflóra helyreállítása elsődleges a terápiás munkában.

Ha a bélflóránk egészséges, és sokszínű, akkor az immunrendszerünk is sokkal ellenállóbb lesz, kevésbé leszünk fogékonyak a körülöttünk száguldozó betegségekre.

Gyakori jelenség, hogy a hosszú érlelésű kovászolt pékáruk használatával megszűnik a puffadás, elmúlnak a bőrproblémák, a gyomorégés és még számos más kellemetlen tünet.

Az én kovászos kenyerem receptje a következő

A kenyér elkészítéséhez Szabi A Pék facebook oldalát követtem lépésről, lépésre az előbb is említett karantén időszakban.  

Néhány hónapja követem Emma tartalmait, aki a karantén óta annyira folyamatosan tanulja a kovászolás mesterségét, hogy már tanítja is. Őt itt találod: Emma instagram profilja. Sőt, van vele egy közös beszélgetésünk is a kovászolásról, amit az instagram oldalamon megtalálsz.

kovászos kenyér recept inzulinrezisztenseknek

Hozzávalók:

900 gr liszt, nálam 70% teljes kiőrlésű liszt és 30% simaliszt adta ki a 900 gr-ot.

650 ml kb. 40 fokos csapvíz.  

A liszteket és a vizet összekutyultam és 30 percig pihentettem (autolizálás).

Aztán hozzáadtam 

  • 180gr kovászt, (ehhez felszaporítottam a kovászt)
  • 21gr sót, és 
  • egy pici vizet. A vizet azért is, mert a teljes kiőrlésű liszt eleve több folyadékot vesz fel, mint a sima BL55-ös fehér liszt, és Szabi is ajánlotta. 

Ahogy látod, a kovászos kenyér nem tartalmaz mást csupán lisztet, sót és vizet. Ez egy remek iránymutató vásárlásnál is, mert ha ennél több összetevőt hallasz, akkor legyen gyanús a termék és inkább ne válaszd.

Elkészítés

Miután minden benne volt a kenyértésztában, 30 perc pihentetés következett kiolajozott tálban. 

A pihentetést követően tészta-wellness következett: 3x hajtogattam és maszírozgattam, a hajtogatások között pedig 30-30 perc pihentetést kapott. A pihentetés azt jelentette, hogy a sütőbe a kelesztőtál alá meleg vizet tettem egy tálba, mert meleg gőzben jobb a tésztának (Szabi mondta). Mondom én, hogy tiszta wellness.

Az utolsó hajtogatást 1,5 óra pihenés követte.

Utána ment a kelesztő szakajtóba (ami nálam jobb híján egy talpas fém szűrő lisztezett konyharuhával kibélelve) és a 6-8 fok körüli hűtőbe 12 órára. A hűtő hőmérsékletét mondjuk nem mértem, de egy fokozattal lentebb vettem a szokásosnál. Eléggé izgultam, hogy vajon mi lesz ebből?!

A 12 óra alatt valamennyire megkelt a tésztám, majd Szabi tanácsára 2 órát temperáltam sütés előtt szobahőmérsékleten.

Közben a sütőmet alsó-felső sütésre állítottam, és felmelegítettem 250 fokra sütőedénnyel, fedővel együtt (Ez nálam az apai nagymamám örökségéből származó mázas lábas. Mivel a teteje nem tehető be a sütőbe, így a tortaformám alját használtam tetőként megint csak, jobb híján. Tiszta sufnituning, nem is szavaztam sok esélyt ennek az egész kenyérsütögetésnek.  :-DDD). 

A kenyeret 250 fokon sütöttem fedő alatt 30 percig, majd 220 fokon fedő nélkül 20 percig. Ha nagyon figyelmes vagyok, akkor további 10 percet kellett volna sütnöm sütőedény nélkül csak a rácson, de erről izgalmamban teljesen megfeledkeztem. Sebaj, első kenyérnek szerintem elég vállalható lett. 

Mosogatás

Van az a ritka pillanat, amikor a mosogatást valami magasztos értelemmel tudom felruházni, de a kovászos kenyér és a kovászolás környékén keletkező mosogatnivaló mennyiség nem az. Eleinte vitt a lelkesedés, de mire elkészültem a kovászommal és a kenyeremmel is leginkább önként vállalt rabszolgamunkára hasonlított. 

Rengetegnek tűnt a mosogatni való és szinte minden egyes etetésnél új szivacs és törlőkendő kellett, merthogy a kovász tészta beleragadt a szivacsba. Totálisan undorító lett, amit aztán bárhogy akartam, nem tudtam tisztára takarítani. Hát nem egy környezetbarát megoldás naponta egy szivacsot a kukába dobni. :-/

Nézegettem a csoportban is, ott sem láttam megoldást erre a problémára, így a saját lábamra állva a JPE-t (Józan Paraszti Ész) bevetve, elkezdtem előmosogatáshoz a hideg vizes öblítést használni. Láss csodát! A vizes liszt szépen feloldódott és lecsurgott a lefolyón. A szivacsban sem maradt nyoma és a lefolyószűrő is tiszta maradt. :-DDD Heuréka! Próbáld ki Te is, szinte tisztára öblögesd el az üvegeket, a fakanalat hideg vízzel, utána pedig jöhet a mosogatószeres meleg mosogatás! Ugye, neked is bevált?

Ölelés, 

Betti


Olvasd el ezeket az írásaimat is:

Szólj hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .