Szilvás pite recept
A piték az egész család nagy kedvencei. Egyszerűségükkel belelopják magukat az ember szívébe, a hasáról már nem is beszélve. Ezt a csodás receptet, 2-3 pite megsütése után véglegesítettem. Olyasmit szerettem volna, ami hagyományos és bolondítóan különleges egyszerre. Természetesen az inzulinrezisztens életmód szempontjait szem előtt tartva hozzáadott cukrot nem tartalmaznak az összetevők, mint ahogy a tésztához is 70%-ban teljeskiőrlésű lisztet és 30% sima lisztet használtam.
Készítsd el, és döntsd el magad, hogy mennyire jártam sikerrel! ;-D
Krémes szilvás pite hozzávalói:
Tészta hozzávalói:
- 30dkg liszt ( 70% teljeskiőrlésű – 210gr, 30% sima liszt – 90gr),
- 15 dkg vaj,
- édesítő – én Süssina folyékony édesítőt használok – ami, 3 evőkanál kristálycukornak felel meg,
- 1 csomag szárított élesztő,
- 2db tojássárgája,
- 0,5dl tejszín,
- pici só.
Krémes szilvatöltelék hozzávalói:
- 60dkg szilva,
- 2 tojásfehérje,
- édesítő – én Süssina folyékony édesítőt használok – ami, 4 evőkanál kristálycukornak felel meg,
- 1 csomag vaníliás pudingpor – főzős,
- őrölt fahéj ízlés szerint,
- 1dl tejszín,
- késhegynyi apróra vágott friss rozmaring,
- 1/2 reszelt citromhéj és a leve is,
- pici só
- 1 kanál tk búzadara.
Munkaigény: ♥♥
Időigény: előkészítés: 30-40 perc, pihentetés hűtőben: 60-90 perc, sütés: 45-50 perc.
Így készítem
Először a szilvatölteléket készítem, mert egy pici pihentetés jót tesz az ízek összeérésének.
Megtisztítom a szilvát, kimagozom és négy felé vágom. Az összeset egy keverőtálba teszem, ráteszem az édesítőt, a citromhéjat, a citromlevet, a fahéjat, a csipet rozmaringot és a vaníliás pudingport. Összekeverem az egészet és félreteszem.
A tészta összetevőit kimérem és robotgéppel összekeverem. Morzsalékos tészta lesz az eredmény, egy picit rendszerint rá kell segítegíteni, és kézzel átgyúrni az egészet.
Linzertésztaféléről beszélünk, ezért fontos, hogy ne fáradjon ki a tészta, ne gyurmázzuk sokáig. Összeáll, egyben van és mehet is pihenni egy kis időre a hűtőbe. Nálam pici a hűtő, ezért folpackot vagy műanyagtasakot használok ilyenkor.
Ha ezzel megvagyunk most kicsit mi is csinálhatunk mást (kb. 60 percig).
Amikor a pihenőidő letelt, a sütőpapírral kibélelt formába nyomkodjuk bele a tészát, úgy hogy egészen magas pereme legyen. Ami a tölteléken túllóg később visszahajtjuk.
Csak ekkor jött el az ideje, hogy a két tojásfehérjéből kemény habot verjünk és azt hozzákeverjük egy fakanál segítségével óvatosan a szilvatöltelékhez. (Én elég sokat kóstolok nyersen mindent, ha nem idegenkedsz tőle neked is javaslom, mert így menet közben a saját szád ízére tudod alakítani.).
Mielőtt elteríteném a tésztán a krémet, egy kanál tk búzadarát szórok – arra az esetre, ha a pudingpor nem tudná az összes nedvességet feldolgozni, ami sütés közben a szilvából kisül.
Tehát a krém mehet a tésztára és 45-50 percre teszem be sütni 180 fokra a sütőbe.
Tálalás előtt érdemes megvárni, hogy kihűljön a sütemény.
Jó étvágyat!
Szeretettel,
Betti
Láttad már ezt a tanfolyamomat?
Ha neked is gondot okoz nap, mint nap, hogy mit egyél, ami egészséges és tápláló, és még ízletes is, de illeszkedik a pénztárcádhoz, akkor olvass tovább…