Blog,  IR alapozó

Erre érdemes figyelned, ha igazán jól akarsz lenni a bőrödben!

Múlt héten voltam testösszetétel mérésen, amiről posztoltam is a facebook oldalamon és ennek folyományaként többen érdeklődtetek: hogyisvanez a méréssel. 

A konzultációkon azt veszem észre, hogy nem szerettek mérekezni. Ez valami fóbia lehet, vagy automatikus védekezés, mintha a számoktól válna valósággá, amit egyébként is tudsz – hogy ideje tenni valamit, saját magadért. 

Az észérvek teljes egészében amellett szólnak, hogy MÉRJÜNK.

Nyilván értem én, kifejezetten kellemetlen ügy a szembesülés. Bár szerintem már a legnagyobb probléma, amikor csak ráeszmélünk, hogy ismét eltelt három hónap és mit sem változtak a paramétereink, legalábbis nem abba az irányba, amerre szerettük volna. :-/

Miért ezt tartom a legnagyobb problémának? 

Mert alattomos és alig észrevehető a folyamat, közben meg egy Jolly Joker van a kezünkben amit nem használunk, és rendesen meg is fizetjük az árát. 

Az ár pedig az önbecsülésünk. Ne gondold, hogy felcsaptam valami hittérítőnek. Korántsem. A képlet egyszerű: Látod a problémát (szűkebbek a ruhák, nehezebben veszed a levegőt, izzadsz, kedvetelen vagy, folyamatos a diszkomfort érzeted…) és mégsem változtatsz, mert ‘nincs időd’, ‘nincs társaságod’, ‘kedved’, vagy egyszerűen nem annyira fontos. Miközben ezeket mondogatod magadnak és nem indulsz el a változtatás felé, az önbecsülésed szépen komótosan elindul egy sétára a béka feneke alá. Ez az igazi csapda. Mert már nem csupán néhány apró centről beszélünk. 

Nem, én sem vagyok kivétel. A rosszabb időszakokban a rendszeres mozgás-étkezés-pihenés és társai nekem sem mennek könnyen (És akkor most jöhetnek a tökéletes megmondó emberek, akik szentül meg vannak győződve, hogy ők tudják milyennek kell lennie egy nőnek aki blogot vezet, és relatíve olvassák néhányan, amin keresztül pedig hatással van az olvasók gondolkodására. Hogy írhatok le ilyesmit és egyáltalán?!  Jöjjenek. Akkor is így van. Emberből vagyok én is, nekem is vannak küzdelmeim, nem kevés.), vagy éppen sehogysem. 

A méricskéléssel szemben nekem is van némi nemszeretem érzésem: mindig is nehéznek gondoltam magam (50kg-osan is). Na, ha akkor tudtam volna, amit most tudok! Biztos nem töltök egy pillanatot sem a súlyom felől gondolkodással! Például nálunk itthon nincs mérleg. A ruháimon veszem észre jobbára, hogy valami nem stimmel. És most valami megint nem stimmel, mert combtájjékon a farmerem rohamosan gyorsan kopik. 

Tiszta szerencse, hogy a jósorsom összehozott Adriennel, akinek van testösszetételmérője és volt kedves el is végezni a szükséges mérést. (Az IR Klubbokban előzetes bejelentkezés alapján van lehetőség testösszetétel mérésre, amit aztán hónapról-hónapra meg tudunk ismételni.) Ekkor derült ki a 30% körüli testzsír %-om. Valami jó hír is legyen: ami valóban az, hogy az anyagcserém alapján a szervezetem éppen 8 évvel érzi magát fiatalabbnak a valós koromnál. Szerintem ez viszont nagyon klassz! 🙂 

A 30%-ból fogok ledolgozni. Ahogy a fenti képen is látod, nem a súly számít!

Az első lépéseim a következők voltak: az eddigi Power Plate-es edzések helyett DeepWork órára neveztem be, amit nagyon élvezek és ha minden jól megy, és az égiek is támogatják a szándékom, akkor lehetőségem lesz tesztelni egy itthoni edzéstervet, ami leolvasztja a 30%-ot mondjuk 25%-ra. Emiatt nagy au izgalom, mert sem ugra-bugrálni nem szeretek, sem itthon edzeni! Ugye hallod Marcsi?! Ugyanis Marcsi a felelőse ennek a bizonyos itthoni programnak. Ha nekem beválik, akkor Neketek is elérhetővé teszem.

Tehát mérni kell. Azért is, mert különben honnan tudnám megnyugtatni magam, hogy a nyáron is centiket faragtam le a PowerPlate edzések segítségével?

Na, de milyen méréseket érdemes használni az inzulinrezisztens életmódváltásnál, vagy egyáltalán az életmódváltásunknál?

Vegyük ezeket sorra: 

Mérleg

Elterjedt és mindig kéznél van. Nálam speciel nincs itthon egyrészt azért, amit fentebb is írtam, másrészt pedig mert nem tartom célravezetőnek önmagában a kilók számon tartását. 

Több oka is van ennek: amikor a diétánkat elkezdjük először a víz távozik, és úgy tűnhet a hirtelen látványos eredményeket követően megtorpanás van, ami meg hervasztó tud lenni.

Másrészt, amikor a diétával párhuzamosan elkezd változni a kilók száma, akkor nem tudjuk, hogy zsírból fogytunk, ahogy eredetileg terveztük, vagy izomból, amit meg nem kellene.

Inzulinrezisztensként nagyon hasznos számunkra az izom, hiszen a szervezetünkben pangó inzulint csak az izom tudja feldolgozni – működés közben!

Ruha

Nagyon szeretem, mert egyszerű és kézenfekvő. Amikor érzed, hogy a diéta és a sport hatására szebb a bőröd, jobb a közérzeted és még a ruháid is egyre kevésbé szűkek. Akkor szinte biztos, hogy az irány amit követsz, az hatásos. Persze ez sem ad konkrét választ a tested izom és zsír arányára. 

 

Mérőszalag

Egy fokkal hasznosabb, mint az előző mérési módszer. Egész egyszerűen, mert több adatból dolgozhatsz és egészen konkrét számaid lesznek. Láthatod, ha valahol jobban meg kell nyomni a munkát és bezsebelheted a saját elismerésed a szépen alakuló eredményekért. Rendszeresen centizek felkart, mellbőséget, derekat, csípőt, combot és lábszárat – ez utóbbi csak azért, hátha egyszer lenne olyan karcsú, hogy csizmát hordhassak!

 

Testösszetétel-mérés

Mérőszalaggal kiegészítve ez a non plus ultra. 

Testösszetétel-mérés során olyan adatokat tudsz magadról,amit a tükör nem képes megmutatni!

Rengeteg hasznos adatod lesz a szervezeted működéséről általa. Gép és gép között van különbség, így lehetőleg ugyanazon a gépen mérekezz minden alkalommal. Mik is azok az adatok amiket a testösszetétel mérő berendezés nyújt neked? 

 • a súlyod,
 • az izmaid állapota,
 • a testzsírszázalékod és megtudod ebből mennyi a zsigeri zsír,
 • az anyagcseréd, 
 • a szervezeted hidratáltságáról, 
 • a csontjaid ásványianyag tartalmáról – tehát arra is ad iránymutatást, hogy számolhatsz-e csontritkulással például. 
 • a biológiai korodról, 
 • a fizikai állapotodról,
 • képet ad arról, hogy naponta hány kalóriára van szükséged a szervezeted optimális működéséhez, mondjuk mennyi kcal-t kell megenned, ha egész nap ki sem mozdulsz, csak a tv gombját nyomkodod. 🙂 Tudom, hogy ilyesmi senkinél nem fordul elő, én is csak hallottam valahol ezt az opciót. 
 • testtömeg index (BMI),
 • izomminőség.

A gép, amit IR Klubokban fogunk használni – Tanita dual Rd-953 – olyan, mint egy fürdőszobai mérleg. Éppen úgy is kell használni: zokni nélkül pucér talppal kell ráállni – ne izgulj mindenki után fertőtlenítésre kerül a mérleg – és szépen kivárni az eredményeket. Amiket aztán felvezetünk egy adatlapra, ahol majd a további méréseket is nyomon lehet követni. Nem csíp, nem fáj. Finom elektromos jelet küld a szervezetbe, ahol a jel alapján felméri hol találkozik izomszövettel, zsírral, csonttal, vízzel stb. 

Még egy apróság I.: Az biztos, hogy túlzottan gyakran, például naponta egyik módszert sem érdemes használni, mert a testünk napon belül és hónapon belül is változik. Érdemesebb havonta adott napon és napszakon belül is ugyanakkor vagy kb. ugyanakkor végezni a méréseket és így nyomonkövetni a saját eredményeinket. 

Még egy apróság II.: – Olyan leszek, mint Colombo :-DD – Biztosan nem kell mondanom, hogy az eredményeidet mindig saját magadhoz viszonyítsd, ne a szomszéd szomszédjának a szomszédjához. A Te Világodban, Te vagy a Királynő. Légy a saját viszonyítási pontod! 

Apróság III.: A testzsír % kalkulására találhatsz on-line kalkulátorokat is. Keress rá bátran, és az adataidat megadva máris megkapod a közelítő értékeket! 

Szeretettel, 

Betti

A képek forrása: izomorok.blogspot.com

Szólj hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .