Blog

Diabétesz Diabox csomagom tartalma

Az inzulinrezisztenciát a diabétesz előszobájának mondják sokan, ezért is voltam nagyon kíváncsi, hogy mit nyújt a Diabox egy érintettnek?

Ezt a bejegyzést olyan sokan várjátok és nekem akkora csalódás volt a Diabox csomagom tartalma, hogy húztam-halasztottam a bejegyzésem megírását.

Amikor túl voltam az első, a doboz méretéből, súlyából és tartalmából adódó sokkon, meg kellett, hogy állapítsam: mégiscsak nagyon hasznos információkat tartalmazó anyagokat gyűjtöttek egybe.

Tehát találtam benne:

 • egy füzetet diétás tanácsokkal, amiben minta étrendek is vannak és majd 2 oldalon kitér a cukorhelyettesítőkre is. Beszél a tápanyagokról: a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok fontosságáról, a cukorbetegek étrendjének fő szempontjairól.
 • Egy másik füzetet, ami a legfontosabb tudnivalókat tartalmazza cukorbetegek számára. Ez kisebb az előbb említettnél.
 • Egy mini (A6) diabétesz naplót, ahol a mért vércukorértékek vezethetők. Ebben egy szénhidráttáblázat is van, ami szintén hasznos lehet.
 • Egy 4 oldalas összefoglalót a cukorbetegeket segítő szervezetekről.
 • Magnosolv marketing anyagot, és
 • fahéj kivonat tablettát apró mintacsomagban. 

Ezzel le is zárult a tartalom. Hallottam, hogy esetenként különböznek a doboztartalmak egymástól. Érdekelne, más dobozokban mi lehet…

Diabox tartalma (1)

Így juthatsz hozzá:

Az Alma Gyógyszertárak országos hálózatában a készlet erejéig vehetők át a dobozok.

A gyógyszertárban nem kérdeznek semmit – tőlem nem kérdezték például, hogy diabéteszes vagyok-e – csak ki kell tölteni egy regisztrációs lapot, ami azért meglehetősen részletes. A szokásos adatokon kívül TAJ számod is fel kell tüntetni. Kíváncsi voltam mire jó valaki másnak az én TAJ számom? Mit tudhat meg rólam általa?!

TAJ szám alapján ezeket lehet megtudni rólad:

Ha az illető (mármint aki birtokolja a TAJ számod) Ügyfélkapuval rendelkezik, esetleg gyógyszertári hozzáférése van, akkor meg tudja nézni, hogy

 • milyen gyógyszereket váltottál ki,
 • milyen összegben, és
 • arra mennyi támogatást kaptál, illetve
 • milyen kórházi-, szakrendelői-, fogászati ellátást kaptál, és
 • milyen kezelésekre számoltak el az ellátó intézmények költséget a TAJ számod alatt.
 • Ellenőrizhető, hogy biztosítási jogviszonyban vagy-e, azaz a munkáltatód bejelentett-e?

TAJ szám alapján NEM lehet megtudni rólad:

Konkrétan az orvosi eredményeidet, a vérképedet, a röntgenfelvételeidet (egészségügyi dokumentációdat) nem lehet látni.

Ne gondold tovább, hogy ez csupán egy közbülső eleme egy egymásra épülő, Rólad szóló információs láncnak.

Miért tartom mégis üdvözítő kezdeményezésnek?

Mert egy olyan központi kérdésre hívja fel a figyelmet és ad fogódzkodókat, amiben az érintett emberek többsége sem mozog otthonosan. Támpontokat biztosít, és lehetőséget ad a szakmai szervezettekkel való kapcsolódásra. Ezzel pedig remek lehetőség „az egyedül vagyok a problémámmal” érzés csökkentésére.

Aki érintett, annak mindenképp érdemes lehet átvenni a saját információs Diabox-át, persze a fent leírtak mérlegelése mellett.

UI:

A Diabox átvétele óta 2db e-mailt kaptam az átvételnél megadott postafiókomba. Természetesen van leiratkozási lehetőség a levelekben, de eddig nem éltem vele.

Szeretettel,

Betti

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .