Békebeli keksztekercs recept, cukor nélkül
Keksztekercs cukor nélkül, de ahogy a nagyim csinálta gyerekkoromban.
A keksztekercs az egyik leggyorsabb édesség és nálam a ‘békebeli’ húsvétokat és karácsonyokat idézi. Ez az a finomság, ami még egy héttel az ünnepek után is finom volt.
Jöhet a cukormentes békebeli keksztekercs receptje?
- 500 gr teljeskiőrlésű darált háztartási keksz,
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
- 1 adag szupererős kávé,
- tej, ami lehet magtej is, amennyit a massza majd felvesz
- édesítő – nálam folyékony Süssina – te csináld azzal, amit megszoktál 😉
- 1 pirinykó só
Ebből lesz a tészta. Az összetevőket kézzel vagy géppel összegyúrom kb. linzertészta állagúra.
A krémhez szigorúan teavajat használok, mert azzal az igazi! Mami csak ezzel csinálta és teljesen igaza volt!
- 250gr teavaj,
- folyékony édesítő, továbbra is Süssina,
- egy csipet vanília és
- egy csipet só, csak hogy az édes ízeket kiemelje.
A krém elkeveréséhez kell egy kis türelem. Én 1-2 órát szobahőmérsékleten puhított vajjal dolgozom eleve, de még így is igényli a pici rábeszélést, hogy a folyékony édesítőt felvegye. Azért végül mindig szokott sikerülni. :-DDD
Láttad már ezt a minitanfolyamomat?
Ezt a minitanfolyamot azért késztettem -dietetikus közreműködésével -, mert úgy láttam, hogy sokaknak gondot okoz a szénhidrátszámolás. Ebben a tanfolyamban pedig lépésről lépésre konkrét recepteken keresztül tanítok meg több módszert is erre.
A titok abban rejlik, hogy a barna tészta egyszerre édes, és keserű. A töltelék pedig édes-vaníliás. A kettő együtt pedig nem csak színében emeli ki jól egymást, hanem ízvilágban is.
Nagyon finom!
A tésztát folpackon nyújtom el és megkenem vastagon a fehér krémmel, majd a folpack segítségével feltekerem és mehet 2-3 órára a hűtőbe. Utána már könnyen lehet majd szeletelni.
Ebből a mennyiségből nekem 2-2,5 rúd jön ki attól függően mennyi türelmem van szép vékonyra nyújtani a tésztát.
Ha megcsinálod, mutasd meg milyen lett a tiéd!
Öleléssel,
Betti