IR receptek

Szívmelengető gyömbéres-diós-khakis krémes pite

Ehhez a receptemhez a Krémes szilváspitét vettem alapul. A felhasználásra váró khakik (datolyaszilvák) már karácsony óta várták a sorsukat, de csak nehezen tudtam kitalálni mit kezdjek velük, hiszen magas Kalcium és C-vitamin tartalma mellett finoman szólva jelentős szénhidráttartalmat tudhat magáénak. 

Pontosan a magas ch miatt szóba sem kerülhetett, hogy csak úgy nekiüljek és megegyem, mert a fél fogamra sem lett volna elegendő az a mennyiség, ami belefér a napi szénhidrátkeretembe. Ráadásul egészen biztos, hogy olyan gyorsan elvész az energiája bennem, hogy még a munkahelyemről sem érnék haza, az ájulás kerülgetne.

Nagyon csábító a gyümölcs szépsége! Valami igazán méltó, és egyszerű ételbe szerettem volna beletenni – lehetőleg desszertként. 

Úgy érzem végül sikerült megfelelnem a saját elvárásaimnak, mert a család nem csak ízélményben, de vizuálisan is teljesen elégedett volt az ereménnyel, ahogy én is. 

Így maximálisan jó szívvel ajánlom ezt a pitét inzulinrezisztenseknek, diétázóknak és a család többi tagjának is. 

Tudtad a Khaki szilváról?

…hogy Japánban igen nagy tisztelet övezi gyógyhatásai miatt? – Aranyérre, vérzéscsillapítóként, érösszehúzóként is használják. Leveleinek főzetét gyakran úgyanúgy fogysztják, ahogy a zöld teát, így nem sérül benne a magas C-vitamin tartalom.

Remélem jöhet a recept! :-)))

Szívmelengető varázspite 1.

Gyömbéres-diós-khakis pite hozzávalói:

Tészta hozzávalói:
  • 30dkg liszt ( 70% teljeskiőrlésű – 210gr, 30% sima liszt – 90gr),
  • 15 dkg vaj, 
  • édesítő – én  Süssina folyékony édesítőt használok – ami, 3 evőkanál kristálycukornak felel meg,  
  • 1 csomag szárított élesztő, 
  • 2db tojássárgája, 
  • 0,5dl tejszín, 
  • pici só,
  • 2 púpozott kávéskanál frissen reszelt gyömbér.
Krémes töltelék hozzávalói:
  • 2 jól érett khakiszilva,
  • 2 tojásfehérje, 
  • édesítő – én  Süssina folyékony édesítőt használok – ami, 4 evőkanál kristálycukornak felel meg,  
  • 1 csomag vaníliás pudingpor – főzős, 
  • 2 kávéskanál frissen őrölt gyömbér, 
  • 1dl tejszín,
  • néhány szem dió a díszítéshez,  
  • pici só
  • 1 kanál tk búzadara, vagy zabkorpa.

Munkaigény: ♥♥

Időigény: előkészítés: 30-40 perc, pihentetés hűtőben: 60-90 perc, sütés: 45-50 perc.

Így készítem

Pite recept a facebookra

(1.) Először a tölteléket készítem, mert egy pici pihentetés jót tesz az ízek összeérésének. 

a.) Megtisztítom a khakit, meghámozom és néhány vékony karikát a közepéből félreteszek díszítéshez, mert ezek a legszebb rajzolatúak. A többit pedig apró kockákra vágom.

b.) A krém összetevőit egy keverőtálba teszem, ráteszem az édesítőt, belekeverem a vaníliás pudingport, a gyömbért és összekeverem az egészet, majd félreteszem. 

(2.) A tészta összetevőit kimérem és robotgéppel összekeverem. Morzsalékos tészta lesz az eredmény, egy picit rendszerint rá kell segíteni, és kézzel átgyúrni. (Én éjjelre hűtőbe tettem, ez igazán előnyére szolgál, de ha nincs annyi időd, akkor legalább egy kis időt adj neki és jó lesz.)

Linzertésztaféléről beszélünk, ezért fontos, hogy ne fáradjon ki a tészta, ne gyurmázzuk sokáig. Összeáll, egyben van és mehet is pihenni egy kis időre a hűtőbe. Nálam pici a hűtő, ezért helytakarékosan folpackba tekerem, vagy műanyagtasakot használok ilyenkor. 

Ha ezzel megvagyunk most kicsit mi is csinálhatunk mást (kb. 60 percig). Vagy ahogy fentebb írtam, mehet minden összetevő akár egész éjszakára is a hűtőbe.

(3.) Amikor a pihenőidő letelt, a sütőpapírral kibélelt formába nyomkodjuk bele a tészát, úgy hogy egészen magas pereme legyen. Ami a tölteléken túllóg, később visszahajtjuk.

(4.) Csak ekkor jött el az ideje, hogy a két tojásfehérjéből kemény habot verjünk és azt hozzákeverjük egy fakanál segítségével óvatosan a töltelékhez. (Én elég sokat kóstolok nyersen mindent, ha nem idegenkedsz tőle neked is javaslom, mert így menet közben a saját szád ízére tudod alakítani a krém ízvilágát.). 

(5.) Mielőtt elteríteném a tésztán a krémet, egy kanál tk búzadarát terítek a tésztára. Ez a lépés biztosítja, hogy sütés közben a tészta ne ázzon el a töltelékből kisülő folyadéktól.

(6.) Tehát a krém mehet a tésztára és 45-50 percre teszem be sütni 180 fokra a sütőbe

Tálalás előtt érdemes megvárni, hogy kihűljön ez a csodás pite! 

Jó étvágyat! 

Szeretettel, 

Betti

TIPP: Az első sütés óta volt már, hogy az összeállított, átgyúrt tésztát zacskóba tettem és fagyasztottam. Így is remek pite készült belőle!

Ez a tipp nem a tészta bonyolultsága végett lehet hasznos számodra, hanem mert egyszerre több adagot is el lehet készíteni és becsomagolva lefagyasztani, viszont mosogatni a tálakat és a robotgépet bizony csak egyszer kell ;-D Legyünk praktikusak ott, ahol lehet! 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.