milyen diffúzort vegyek_hacsaveczbetti
GYIK,  Gyógynövényterápia

Hogyan válasszak diffúzort?

Az ultrahangos diffúzor lényege, hogy nem teszi ki hő hatásának az esszenciális olajokat és a levegőbe porlasztja őket. Ennek több előnye is van például a gyertyázós párologtatással kapcsolatban (amit amúgy én imádok).

  • nem sérülnek az értékes növényi hatóanyagok, tehát ha nem csupán az illatáért használjuk az esszenciális olajokat, hanem az egészségmegőrző, megelőző, hangulatjavító hatásaikért is akkor ez egy rendkívül fontos szempont lesz a választásnál.
  • a porlasztott illóolajok könnyebben célt érnek akár fertőtlenítésről, gyulladásgátlásról, depresszív hangulat megszüntetéséről legyen szó. 
  • működésük halk, így akár éjjeli alkalmazásuk is zavartalan alvást biztosít.

Hátránya, hogy a párának csak egy kis része illóolaj, és az olaj eloszlatása a helyiségben lévő levegőáramtól függ. Persze a jó minőségű illóolajok illata egy megfelelő konstrukciójú diffúzorból, így is tökéletesen fog érvényesülni. Szintén hátrányként említendő, ha már eleve nedvesebb helyen élünk, akkor nem biztos, hogy több vizet szeretnénk hozzáadni a levegőhöz a diffúzorral. Ebben az esetben, használjunk száraz diffúzort.

Diffúzor választásánál vegyük ezeket figyelembe

„Az ultrahangos típusú diffúzor víz és elektronikus frekvenciák segítségével finom ködöt hoz létre az illóolajból és a vízből. Az ultrahangos rezgéseket egy kis korong hozza létre (- erre a kis mütyürre tisztításnál vigyázzunk nagyon. A tisztításról szóló cikkem ITT olvashatod el.) a víz felszíne alatt, ami miatt az illóolaj apró mikrorészecskékre bomlik.” – doterra.com

(1.) Az adott helyiség méretéhez válasszuk feltétlen a diffúzor teljesítményét. Ez az apró figyelem később nagyon megszolgálja a ráfordított időt. Hiszen akár fél óra párologtatással is tudunk majd fertőtleníteni például egy 30m2-es helyiséget.

(2.) Milyen anyagból van a diffúzor belseje, ahová a vizet és az illóolajat töltjük. Ez többnyire műanyag. De például az orvosi műanyagból nem oldódik ki mikroműanyag a párologtatás során, míg egy sima műanyagból igen. Sőt egyes olajok, bizonyos műanyagokat meg is oldanak látványosan. A Magnólia csoportomban végeztem is egy tesztet, ahol bemutattam mindezt. Nagyon látványos! Gyere nézd meg ott.

  • Tudomásom szerint a doTERRA diffúzorai mind orvosi műanyagból készülnek. – megjegyzés.

(3.) Időzíthető-e?

(4.) Van-e benne automatikus kikapcsolás, amikor kifogy a víz a tartályból?

(5.) Jól érvényesülnek-e az illatok belőle? Igen, vannak olyan diffúzorok, amik kívülről nagyon csinosak, viszont alig érződik az esszenciális olajok illata bennük.

(6.) Zajszint – ugyan az ultrahangos diffúzorokat nagyon halk kategóriába sorolják, mégsem mindegy adott esetben egy éjszakai üzemnél a folyamatos búgás ereje. Mert valamennyi hang mindenképp van, ne higgyünk azoknak az ígéreteknek, hogy hangtalan egy ultrahangos-vizes diffúzor.

Összegyűjtöttem az Európában is elérhető doterra diffúzorokat a legfontosabb szempontok szerint.
Összegyűjtöttem az Európában is elérhető diffúzorokat a legfontosabb szempontok szerint.

(7.) Hálózatról üzemeltethető, esetleg vezetnék nélküli, vagy szívargyújtóról működjön? Az igényeinknek megfelelőt válasszunk. Inkább legyen több diffúzorunk a különböző funkciók számára.

(8.) Világít, vagy nem? Színesen, vagy egy színnel? Változtatható ez a funkció? Egy megfázásos, vagy nehezen elalvós időszakban éjjeli üzemhez például kifejezetten jó, ha semmiféle fényt nem bocsát ki a diffúzor. Autóban ugyanígy. De például egy kellemes téli estén, a kedvenc könyvünk elolvasásához nagyon kellemes hangulatot tud adni egy diffúzor lágy fénye.

Hagyományos módja az illóolajok használatának az aromamécses, persze erről is írtam, mert nekem sokáig ez volt a legkedvesebb felhasználási módja az illóolajok párologtatásának (amíg meg nem érkezett a saját Petal 2.0 diffúzorom, ezt most megint csak megjegyeztem, mert nem gondoltam, hogy ennyire szuper tud lenni az élmény) a gyertya finom fénye miatt.

Felhasznált források:

doterra.com

Szólj hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .