5 különbség a thetahealing és a meditáció között
Bejegyzések,  Access Bars,  GYIK,  Konzultáció,  Lehangoltság, depresszió,  Lelki egyensúly,  Szorongásoldás,  ThetaHealing

5 különbség a ThetaHealing és a meditáció között

A ThetaHealer pályám kezdetén gyakran magyaráztam a thetahealinget meditációként, mert úgy hittem ezzel könnyebb megértést adok. Gyakran éreztem úgy, hogy nem tudom jól elmagyarázni meglehetősen gyakorlatias észjárású emberként a módszert, annak ellenére, hogy az első pillanattól kezdve nagyon könnyűnek találtam az alkalmazását.

Érdekes módon azóta pedig pont azok az emberek találnak meg, akik letisztult, érthető magyarázatokra vágynak.

Nézzük mi a közös a ThetaHealingben és a meditációban

Egyértelműen közös a fókuszált figyelem, az elmélyültség és a ébrenléti szinttől eltérő agyhullámok. Teszek lentebb értelmező képeket és linket erre vonatkozóan, hogy mit is jelent ez.

Jöhet az 5 különbség?

1.

Ahogy lentebb látni fogod az agyhullámok terén már szemmel láthatóan van eltérés a theta állapot és a meditatív alfa állapot között. Az agyhullámokat eletroenkefalográffal (EEG) tudják vizsgálni és a szemünk számára értelmezhetővé tenni, ami egy pszichofizikai mérőeljárás és egy papírcsíkra nyomtatja az agyunk elektromos jeleit egy görbe formájában. Erről többet itt olvashatsz: https://hu.wikipedia.org/wiki/Elektroenkefalogr%C3%A1fia és lentebb mutatom én is a különböző hullámokat.

2.

A ThetaHealing egy filozófia és egy módszertan egyszerre (ide kattintva elolvashatod egy másik bejegyzésem erről), amelynek az alapja, hogy a thetahealer létrehozza a theta állapotot a saját maga számára (A kliensnek nem kell tudnia ezt az állapotot elérni, sőt általában normál éber állapotban – azaz bétában – van a konzultáció teljes ideje alatt.) és ebben a mély, feszültségektől mentes tudati állapotban végzi el a kliens problémájának feltérképezését, a gyökérokok, kulcshiedelmek megtalálását, lehetőség szerinti feloldását, a változásokhoz szükséges letöltéseket, elengedéseket, érzelemmunkát és hitmunkát, amelyek mind-mind szükséges elemei egy tudatos változás megteremtésének.

3.

El is érkeztünk a következő különbséghez: a konzultáció során a kliens teljesen tudatánál van, éberen válaszol a feltett kérdésekre és semmi sem történik a beleegyezése nélkül. A konzulens a konzultáció alatt folyamatosan váltja a theta- és béta állapotokat. Hiszen a verbalitás abszolut a beta állapothoz tartozik. Így amikor feltesz egy kérdést a kliens felé, akkor alfa-beta állpotokban van, majd vissza-visszatér a theta állapotba.

4.

Elvileg a meditációhoz nem szükséges előképzettség – már egy merengést is szoktak meditatív állapotnak nevezni – az én megítélesem szerint azért a meditációhoz szükséges a figyelem fókuszált irányításának képessége, ami önmagában is kihívás sokak számára..

  • A ThetaHealereket több tanfolyamon keresztül képzik, rengeteg tudást kapnak ezáltal, és megértést. Én például minden egyes tanfolyam között egy évig az előző tudásanyagot gyakoroltam és mélyítettem a tudásom. Azt vallom, ami ‘csupán’ elhangzik, még nem integrálódik és kerül készségszintre. A szándékom az volt, hogy a módszer egyes elemei, és tudásszintjei nálam éppenhogy készségszintig mélyüljenek, ezáltal olyasmikre is van fülem, ami nem hallatszik meg, ha az ember a módszer alapjaival bíbelődik a konzultáció alatt.
  • Nem beszélve az egyes állapotok közötti tudatos váltásokról, a tudatos fókusz irányításának képességéről. 
  • Más emberek tudatalatti blokkjaival való munkához pedig bőven nem elég ha már hallottunk valahol, valakitől egy ilyen létező módszerről, ahol ásnak, meg hitrendszertcserélnek. A módszertan biztos ismerete és rendszeres gyakorlása alapvető.
  • Valamint azt a képességet, hogy a konzultáció alatt a konzulens tisztán fókuszáljon a kliens témájára és az esetleges saját életbeli problémáit, saját programjait, saját élettapasztalatait kizárja a konzultációból. Hiszen nem baráti egyetértésről, tapasztalatmegosztásról szól a konzultációs folyamat, hanem az elakadások feltérképezéséről és a megoldások megtalálásáról.

5.

A thetahealing kérdésekkel is dolgozik. Sok-sok kérdéssel. Vannak ugyan alapvetései, de a thetahealer nem tanácsadó. Kérdéseket tesz fel thetaállapotban (ami ugye a megengedő, minden információt és megoldást tartalmazó, ellazult, kreatív állapot) a kliensnek és a válaszok alapján, mint egy mentális detektív felderíti a kulcshiedelmeket, amelyek akadályozzák a létrehozni kívánt változások megszületését.

Van kedved ránézni az agyhullámok típusaira? Itt írok róluk:

Milyen agyhullámokat különböztetünk meg? 

  • Alfa – relaxált, meditációs állapot
  • Beta – normál ébrenléti állapot
  • Delta – Mély, álom nélküli alvás transz- és mélyhipnózis állapota
  • Theta – mély meditációs, álmodó állapot, amely kreatív és inspiráló, a testből kienged a feszültség és ez az az állapot ahol hozzáférünk a tudatalattihoz
  • Gamma – rendkívül összpontosított figyelem állapota

Így néznek ki az agyhullámok azon a bizonyos papíron, amit az EEG csinál a vizsgálat során:

Készítette: Gábor Hunor-László, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71102452

Közösségi média csatornáim:

Facebook: HerbalMental – Egyensúly természetesen

Instagram: Egyensúly_természetesen

LinkedIn: Hacsavecz Beatrix

Szólj hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .