Cukormentes lekvárfőzés inzulinrezisztensként
IR receptek,  IR alapozó,  Receptek,  Receptek inzulinrezisztenseknek

Cukormentes lekvárfőzés egyszerűen – inzulinrezisztensként is öröm lehet a kamrakészlet lekvár főzése

Lekvárfőzés inzulinrezisztensként – túl a félelmeken

Az első nyaram kertes házban egy nagy újdonsággal indult: lett egy kamrám!


És jött is az első kérdés:
„Akkor most lekvárt is kellene főzni?”


Azonnal előbújt a maximalista énem, és az internetes recepteket böngészve olyan érzésem volt, hogy a lekvárfőzés körülbelül annyira bonyolult, mint egy kisebb műtét.


Aztán jött a nagymamám – és a nevetése.


Ő hozta el nekem az első (és legfontosabb) felismerést:
„Betti, túlbonyolítod. Ez nem verseny, hanem öröm.”
Ez azóta is vezérfonalam maradt.
Az inzulinrezisztenciás, Hashimotós ügyfeleimnek is mindig ezt mondom:
Ne tökéletes lekvárt főzz, hanem olyan kamrakincset, ami örömet hoz, nem szorongást.

Miért jó választás a cukormentes lekvár?

Ha te is IR-esként élsz, akkor pontosan tudod: a hagyományos, cukros lekvárok finoman szólva sem épp vércukor-barát társak.

De az sem megoldás, hogy teljesen lemondunk a gyümölcsökről vagy az ízes pillanatokról.
Ezért hoztam el neked a hozzáadott cukor nélküli lekvárfőzés legfontosabb lépéseit – személyes tanulásaimmal, bakijaimmal, és a biztatással együtt.

5 egyszerű lépés IR-barát lekvárhoz

1. Tiszta, ép gyümölcs – a siker első titka

Legyen barack, eper vagy meggy – csak teljesen egészséges gyümölccsel dolgozz.
Tapasztalatból mondom: a vízben álló barack estére megposhad. (Nekem sikerült így elrontanom egy egész tálat.) Tanulj az én hibámból – a gyümölcsöt csak közvetlenül a feldolgozás előtt tisztítsd meg.

2. Pürésítés, ízesítés – a saját ízlésed szerint

A gyümölcshúst turmixolom – de nem túl simára, mert szeretem, ha darabos.

Édesítéshez én vagy semmit nem használok, vagy negyedannyit, esetleg glicint használunk – nincs mellékíz. Persze a két utóbbi édesítő hatása nem azonos, erre majd figyelj te is.

Kerül bele egy kevés citromsav, majd jön a kóstolgatás.

Sokan egyáltalán nem használnak édesítőt – ez is egy járható út.

3. A „vulkánizáló főzés” – amit nem érdemes elbliccelni

Ez az a pont, ahol a lekvár életre kel.
Bugyog, köpköd, sistereg – vagyis: dolgozik.
Így főzöm pár percig, majd mehet bele a pektin.

➡️ Ha csak palacsintába kell: 2 kg gyümölcshöz fél kiskanál elég
➡️ Ha linzerbe is: duplázzam meg a pektint – így sűrűbb lesz.

4. Tisztaság és precizitás – de nem túlfeszítve

Az üvegeket kupakkal együtt előre lemérem.

Alkoholos filccel ráírom az üres súlyt – így a végeredményt könnyű számolni.

Nem előmelegített víz, nem sterilizáló tálcák – csak józan higiénia és egyszerűség.

Miután megtöltöm őket, tíz percre fejtetőre állítom az üvegeket, majd dunsztba teszem őket (utazó hűtőtáskába + vászonszatyorba). Így 2-3 nap alatt lassan kihűlnek.

5. Szénhidrátszámolás & címketerápia

A végén minden üveget újra lemérek, és kiszámolom a szénhidráttartalmat.
(Ha ebben még bizonytalan vagy, itt írtam róla részletesen →)

Ezután jön a címkézés.
És igen, ez egy kicsit terápiás is: finom filccel, visszafojtott levegővel rajzolgatni valami olyan,
amitől a tudat is rendeződik, nemcsak a kamra.

IR-barát lekvárfőzés – nem csak a spájzod, a lelked is rendet kap

A legtöbben azt hiszik, hogy a lekvárfőzés az anyukák vagy nagymamák terepe.
De valójában bárkié lehet, aki szeretne egy kis biztonságot, rendszert, örömöt csempészni a mindennapjaiba.

És ha IR-esként, Hashimotósként, vagy csak életmódváltóként olvasod ezeket a sorokat:
tudd, hogy az első kis üveg lekvár már nem csak gyümölcsöt zár üvegbe,
hanem azt az érzést is:

„Tudok tenni magamért. Már nem csak tervezek – meg is csinálom.”

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg mással is, akinek segítség lehet.
Vagy gyere be a zárt csoportba, ahol még több IR/Hashimoto-barát szezonális tippet találsz.

Tudnod kell, hogy inzulinrezisztesekkel foglalkozó szakemberként már nem a 160gr-os diéta elvei szerint rendezem a hozzám fordulók étkezését. Ennek az egyik oka, hogy nem tartom hosszú távon fenntarthatónak a méricskélést.

IR teszt

Töltsd ki, és ismerd meg a tüneteidet!

4 hozzászólás

  • Eszter

    Köszönöm a receptet, és hogy a hibákat is leírtad (még egy jelentkező, aki szereti vízben áztatni a gyümölcsöket 🙂 )

  • Dorina

    Koszonom a receptet, en is most csinaltam eperlekvart, de nekem jocskan kellett bele pektint tennem, hogy ne legyen folyos… a lenyeg, hogy nagyon finom lett! 🙂 En diawellness 4x edesitovel keszitettem es csak talalomra tettem bele kb. 2 evokanallal a 2,5 kg eperhez. 🙂

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.