IR receptek,  Aprócseprő - az élet vidéken & a nagyvárosban,  Inzulinrezisztencia,  IR alapozó

Cukormentes (hozzáadott cukor nélküli) lekvár főzése

4 évvel ezelőtt teljesen újonc voltam a lekvárfőzés világában. Ezért elutaztam Makazra a legprofibb lekvárfőzőhöz és mindenek tudójához: A nagymamámhoz, hogy az első próbálkozásom minden lépését felügyelje.

Számos receptet tanulmányoztam és az volt az érzésem a lekvárfőzés inkább hasonlít egy műtéthez, mint valami kellemes konyhai tevékenységhez. Mami meg nagyokat nevetett ahogy elmeséltem, hogy hogy képzeltem el a cikkek alapján az egész folyamatot. Túlbonyolítom. Mondta miközben a kacagás könnyeit törölgette le az arcáról.

Ez már mondhatni nagyon régen volt, még az inzulinrezisztens életem hajnalán. A közös akciónk óta pedig már többször is főztem idehaza lekvárt teljesen egyedül! és mindenkit szeretnék megnyugtatni, valóban nagyon egyszerű. A legfontosabbakat ide gyűjtöttem Neked is, hogy ne véthess hibát.

(1.) Egészséges gyümölcsök

A legfontosabb, hogy tökéletesen egészséges gyümölcsök legyenek feldolgozva és, ha barackot főztök be még véletlenül se álljon vízben „tisztítás” céljából, mert megposhad (szokás szerint én belegyalogoltam ebbe a hibába, hogy este ráengedtem egy tál barackra a vizet és másnap, amikor dolgoztam volna az előző este még gyönyörű gyümölccsel, már szinte megposhadtak a szemek. Nem én lennék, ha nem követnék el minden baklövést. De tényleg. Legalább Neked már ezt megspóroltam :-))) ).

(2.) Turmixolás, ízesítés

Magozás után össze turmixolom a gyümölcshúst (én azt szeretem, ha darabok is vannak benne, így csak kicsit turmixolgatom), az egészet fazékba öntöm, teszek hozzá édesítőt (mi a folyékony Süssinát használjuk, mert főzés után sem érzünk mellék- vagy utóízt, van aki pedig egyáltalán nem használ édesítőt. Megkóstolnék egy olyan lekvárt is!), citromsavat és összeforralom az egészet. Menet közben többször kóstolom a pépet, ha kell még utóízesítek picit.

(3.) Vulkanizáló főzés

A forralásnál nagyon fontos, hogy ne csak épp rottyanjon, hanem úgy nézzen ki, mint a vulkán krátere: bugyogjon köpködjön az egész felületen. Főzöm néhány percig ebben a vulkáni 🙂 stílusban, majd beleteszem a pektint. Ha 2kg gyümülcshöz egy fél kiskanálnyit teszek, akkor kicsit folyékony lesz (palacsintába éppen tökéletes). Ha sütésre készíteném, mondjuk linzerhez, akkor dupla ennyi pektint pakolnék bele, hogy zselésebb állagú legyen.

(4.) Az üres üvegeket kupakkal együtt jó előre lemértem

A forró lekvárt szedőkanállal az előkészített (megtisztított és gondosan lemért!) üvegekbe merem. Nem, nem teszem tepsiben előmelegített vízbe előzetesen az üvegeket. Teljesen szükségtelen.

Amit viszont teszek: az az, hogy minden egyes üveget kupakkal együtt üresen lemérek és alkoholos filccel az üvegek aljára ráírom a súlyukat, hogy a folyamat végén tudjak majd töltő tömeget és szénhidrátot számolni. (A szénhidrátszámolást tanító minitanfolyamomat azóta írtam. IDE kattintva tudod megnézni mit tartalmaz.)

Az üvegek megtöltése és lezárása után, kb 10 percre fejük tetejére állítom az összes lekvárt, csak ezt követően kerülnek a dunsztba, ami nálam egy utazó hűtőtáskát jelent, amit még beleteszek egy további fagyasztós szatyorba és 2-3 napig itt hűlnek a kreálmányok szépen lassan.

(5.) Szénhidrátot számolok és címkét készítek

Mielőtt elpakolom őket, újra lemérem, szénhidrátot számolok (itt találsz egy másik bejegyzésemben néhány fogódzkodót a számoláshoz) és elkészítem az üvegekhez a címkéket. A címkekészítés pepecselésnek tűnhet, nekem inkább megnyugtató tevékenység. Igyekszem szépen írni, ezért még a lélegzetem is visszafolytom. A vékony hegyű filccel való színezés (inkább firkálás) pedig igazán jó stresszoldó. Mondhat bárki bármit, a lekvárcímke készítés különös előnyökkel bír, összpontosítás és stresszoldás terén. Próbáljátok ki!

Lekvárfőző szakemberek, hol vagytok?

A lekvárfőzős élményeim alapján keresek olyasvalakit, aki Ir-barát lekvárokat főzne nekem, nekünk, mindannyiunknak, akik örülnénk egy jó kis házi cukormentes, ch kalkulált lekvárnak! Megj.: Azóta persze a fél életünket Sukorón töltjük, ahol szombatonként nagyszerű termelői piac van. Ha pedig oda nem jutok el akkor vasárnap az Élesztőházban a Pancs GasztroPlaccon biztosan találok olyat, ami a szívem vágya.

Öleléssel,

Betti

4 hozzászólás

  • Eszter

    Köszönöm a receptet, és hogy a hibákat is leírtad (még egy jelentkező, aki szereti vízben áztatni a gyümölcsöket 🙂 )

  • Dorina

    Koszonom a receptet, en is most csinaltam eperlekvart, de nekem jocskan kellett bele pektint tennem, hogy ne legyen folyos… a lenyeg, hogy nagyon finom lett! 🙂 En diawellness 4x edesitovel keszitettem es csak talalomra tettem bele kb. 2 evokanallal a 2,5 kg eperhez. 🙂

Szólj hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .