IR receptek,  IR diéta 160 gramm

Puha sajtos rúd teljeskiőrlésű lisztből

Puha sajtos rúd recept teljeskiőrlésű lisztből

Puha sajtos rúd hozzávalói:

  • 350 gr teljeskiőrlésű liszt (70%)
  • 150 gr sima liszt (30%)
  • 25 dkg margarin
  • 0,5 dl tej
  • 1 kis pohár tejföl
  • só ízlés szerint
  • némi édesítő
  • 30 dkg trappista sajt reszelve (20 dkg a tésztába kerül, 10 dkg pedig a tetejére)
  • 2 tojás (1 a tésztába, 1 pedig a kenéshez kell majd)
  • 1 tasak száraz élesztő

Puha sajtos rúd tápanyagtartalma (a teljes mennyiségre vonatkozóan):

  • 4.503 kcal
  • 261,6 gr zsír
  • 411,2 gr szénhidrát
  • 153,4 gr fehérje

Kezdő inzulinrezisztensek számára + info: a recept tartalmaz gyors szénhidrátokat is, mint a sima liszt, vagy a 0,5dl tej. Ezzel együtt az elkészült sajtos rudakat lassúként veszem figyelembe. a következők végett: 

– a 30% fehérliszt alkalmazása általánosan elfogadott házi készítésű pékáruk esetén a teljeskiőrlésű liszt lazítására és markáns ízének tompítására. (Ha bolti terméket vásárolsz a teljeskiőrlésű lisztnek elegendő az összetevők között az első helyen szerepelnie, ami nem feltétlenül fedi a fenti arányt. Sőt.)

– a 0,5dl tej gyors szénhidrát, azonban az elkészült sajtos rúd tartalmaz margarint, sajtot és tojást (hogy a tejfölről ne tegyek most említést), amik makrókra vetítve zsírok és fehérjék. 

Teljes összetevő mennyiségre vonatkozóan sem lépi át a recept a bűvös házi pékárukra vonatkoztatott fent is megemlített 30-70%-os arányt.

Ezzel együtt, ha valaki szeretné mégis a  tejkérdést kiütni, lehetősége van tejszín, vagy magtej használatára (Vigyázz nem lesz minden magtej megfelelő! – de a natúr mandulatej például pont jó lesz :-D).  

A hosszas bevezető után nézzük hogyan készül ez az igazán finom, puha csemege! 🙂 

Így készítettem a puha sajtos rudat:

  1. Az élesztőt és a langyos tejet elkeverem egy pici édesítővel. Nagyon nem fog elindulni, de tésztában majd elvégzi a dolgát.
  2. A liszteket és a margarint összemorzsolom, hozzáadom az élesztős tejet, az 1 tojást, a tejfölt, és a 20 dkg reszelt sajtot. 
  3. 40 percig pihentettem, de ha ez kimarad akkor sincs gond a sütőben is szépen megemelkedik. Persze ‘habosabb’ tészta lesz az eredmény a pihentetéssel.
  4. A tésztát kinyújtottam, megkentem tojással, megszórtam 10 dkg sajttal, majd pizzaszeletővel csíkokra vágtam. (Azon van még mit javítanom, hogy egyformák legyenek a rudak, de mi így is örömmel ettük, mert nagyon finomra sikerült.) 

180 fokon 17-25 percig sütöttem a sajtos rudakat. Igazából, ha szép pirosat szeretnél a 20-25 perc javasolt. Én szeretem a világosra sült tésztákat, így hamarabb ki szoktam venni őket.

A végeredményhez kétség nem férhet hozzá. Nagyszerű lett! 🙂  

Az eredeti receptet itt találod, amit inzulinrezisztens diétához passzolóra módosítottam. A tápértékeket pedig a Yazio alkalmazással számoltattam ki.

Ha pedig úgy érzed segítségre van szükséged, keress meg! 

Természetgyógyászként minden együttműködést megelőz egy előzetes online beszélgetés, amely ingyenes, így kötelezettségmentesen kiderül, hogy tudok-e neked segíteni. 

Ehhez foglalj időpontot az online naptáramban: BETTI ONLINE NAPTÁR

Mikor lehet hasznos az állpotfelmérés egy inzulinrezisztensnek természetgyógyász által?

2 hozzászólás

  • Tóth Józsefné

    A puha sajtos rúd össze állításánál nem derül ki, hogy a só mikor kerül bele, e!mlítése sincs. Úgy olvastam, hogy a só nem érintkezhet élesztővel. ÉN a két féle lisztet egy kanállal össze keverem, nem csak úgy bele öntöm a tálba. A sót is hozzá keverném a lisztekhez, utána a többi… Kérnék segítséget. Most sütném először. Mária 2-es cb .

    • Betti

      Nem hallottam arról, hogy nem érintkezhet a só az élesztővel. Bevallom nem is okozott gondot eddig egy sütésnél sem, ha az élesztős tészta sós volt. Mi volt az indok ahol hallotta, hogy a só nem érintkezhet az élesztóvel? Miért nem?

Szólj hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .