IR alapozó,  Gyógynövények inzulinrezisztenseknek,  Inzulinrezisztencia,  IR diéta 160 gramm

Természetes édesítőszerek – Az inulin

A természetgyógyász-fitoterapeuta képzésemet megelőzően is találkoztam különböző fogyókúrás készítmények édesítő anyagaként az inulinnal, de akkor még teljesen felfoghatatlannak tűnt, hogy édes és mégsem szívódik fel a szervezetben. Ahogy látom egyre elterjedtebbé válnak az inulinos készítmények, mert az édesítő hatáson kívül is jótékonyan hat a szervezetünk működésére, az immunrendszerünkre.

Az inulint megvásárolhatjuk por formájában és szirupként is, vagy saját magunk is elkészíthetjük (állítólag olyan egyszerű, mint egy lekvárfőzés.). De nézzük előbb mit is tud az inulin nyújtani az egészségünknek. 

(1.) Az inulin legfőképpen gyümölcscukor molekulákból épül fel, azonban nem szívódik fel a szervezetünkben és használata nem vált ki inzulinválaszt, ezáltal nem befolyásolja a vércukorszintet. Inzulinrezisztensként, cukorbetegként, diétázóként azt hiszem ez igazán remek hír. Ezt a természetesen édes ízű anyagot a fészkes virágzatú növények és a pázsitfűfélék  keményítő helyett raktározzák el, leginkább a gyökerükben. Innen pedig könnyedén kivonható maga az inulin.

(2.) Az inulin prebiotikumként és rostként működik a szervezetünkben éppen ezért remekül telít, és a bélflórák egészséges működését jelentősen támogatja. Így pedig az immunrendszert is segíti megfelelően ellátni a funkcióját. – Valaki egyszer azt mondta nekem, amikor a bőrömre kerestem valami csodaszert, hogy „a beleim legyenek szépek először és utána higgyem el minden szép lesz”. Mennyire igaza volt!

(3.) Előszeretettel ajánlják cukorbetegeknek, használják diétás termékekben, illetve testsúlykontrollt támogató élelmiszerekben. Vízben kiválóan oldódik. 

(4.) Túlzott fogyasztása gázképződést okozhat az arra érzékenyeknél, erre figyeljünk amikor ételeket, turmixokat készítünk vele. 

Személy szerint az ételekben, vagy csak simán a kollagénemhez egy pohár vízben elkeverve sem érzem annyira intenzívnek az édesítő hatását, de lehet nálam van a hiba. Viszont kiskanálból kóstolva a kristályos inulin abszolút mellékíz nélküli, édes, jó ízt ad. 

Egyes források használatát nem csak ételekbe javasolják, hanem egy pohár vízben feloldva étkezések előtt fél órával önmagában is, mivel rost csökkenti az éhségérzetet és növeli a telítettség érzését.

Összegyűjtöttem pár növényt, amikben nagyobb mennyiségben megtalálható az inulin 

-csicsóka-gyökér

-katángkóró-gyökér

-gyermekláncfű-gyökér: A gyermekláncfű gyökerének inulin tartalma őszre akár 40% is lehet.


Ezeket a forrásokat használtam fel: 
dr.Báthory Gábor: Hatóanyag ABC
https://hu.wikipedia.org/wiki/Inulin
https://www.gyogynoveny-volgy.com/meregtelenito-gyogynovenyek/inulin
Varsányi Péter: Fitoterápia

Nézd meg a webshopban:

Akkor válaszd ezt a minitanfolyamot, ha teljességgel elveszettnek érzed magad a szénhidrátszámolás világában.

Pontosan tudom milyen érzés. Ne szomorkodj, elkészítettem számodra a megoldást.




Szólj hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .