IR barát Kinder Tejszelet
[su_heading size=”20″ align=”left” margin=”30″]Nem vagyok egy nagy szakács. Amikor van időm, szeretek sütni-főzni, általában jól is sikerülnek az ételek, annak ellenére, hogy a legtöbb alkalommal nem tartom be a receptet – bele kreatívkodok ezt-azt. Ezt most jelentem betartottam betűről betűre és Megérte! Vannak még csodák! Olyan sütikét kerestem egy baráti eseményre, amit én is ehetek gond nélkül, de nekik is ízleni fog valószínűleg. Már egy héttel az esemény előtt feltettem a kérdést különböző IR-es csoportokban. Szóval készültem, tényleg. [/su_heading]
Végül az utolsó pillanatban, azaz előző nap láttam meg Istenes Zsuzsa receptjét, amit az Inzulinrezisztencia diéta érthetően csoportban osztott meg velünk. Mielőtt az IR kiderült volna nálam imádtam a tejszeletet! Szóval minden addigi tervem és ötletem sutba dobtam (Itt is elnézést kérek a segítségkérésemre azonnal segítő kezét nyújtó Nóritól, hogy nem az általa javasolt fantasztikumot készítettem el. Ami késik nem múlik…)
Azért, hogy én is tegyek a dologhoz valamit elkészítettem a receptet ilyen csinos beilleszthető formában:
[su_custom_gallery source=”media: 186″ limit=”1″ link=”image” target=”blank” width=”450″ height=”800″]Table[/su_custom_gallery]
A folyamat így nézett ki nálam:
Zsuzsa leírását követve! 🙂 összeturmixoltam a tésztához szükséges összetevők dupláját.
- 120 gr cukrozatlan kakaóport,
- 8 db tojást,
- 10 gr sütőport,
- meglocsoltam Süssina folyékony édesítővel (erre nem kell ch-t számolni és elvileg az íze sem változik meg sütés közben)
[su_custom_gallery source=”media: 191″ limit=”1″ link=”image” target=”blank” width=”300″ height=”400″]Table[/su_custom_gallery]
Kibéleltem sütőpapírral egy nagyobb tepsit és az előre 180 fokra felmelegített sütőbe tésztástól, tepsistől 15 percre betettem.
Zsuzsa javaslata szerint a tejszínt előző este betettem a hűtőbe. A Hulalát választottam cukormentes változatban, mivel IR előtt is ez volt a legjobban bevált tejszín típus a sütisütéseknél.
A zselatin porral volt némi anomália, ugyanis a használati útmutatót – persze – csak utólag olvastam el és nem olvasztottam fel a zselatint. Csak ahogy volt beleszórtam a habtejszínbe. Ettől pici gömbicek lettek a felvert tejszínben és ízre is fura lett, amikor egy ilyen gömbic a számba került :-/ Aztán persze, a hűtőben töltött pár óra alatt a gömbicek feloldódtak és nem volt fura íze sem a tölteléknek.
Szóval a töltelék:
- 4 dl habtejszín
- 1 csomag habfix
- 250 gr Mascarpone sajt
- 2/3 vaníliarúd kikapart magjai és
- édesítő.
A habtejszínt a habfixel felvertem. Külön tálkában összekevertem az édesítőt, a Mascarpone sajtot és a vaníliarudat. Aztán a felvert tejszínhabot és a kikevert Mascarpone sajtot összekevertem.
Ahogy megsült és kihűlt a tészta még a tepsiben elfeleztem – nem voltam annyira bátor, hogy vízszintesen ketté vágjam a tésztát, így azt találtam ki, hogy csak simán félbe vágom és így töltöm meg.
[su_custom_gallery source=”media: 193″ limit=”1″ link=”image” target=”blank” width=”300″ height=”400″]Table[/su_custom_gallery]
Miután elkészült 2 órát pihentettem a hűtőben. Addigra a krém kellemesen megszilárdult, a tészta pedig picit puhább lett. Az én sütimet azok szerették, akik a kávét cukor nélkül isszák, mert a kakaó alap esetben kesernyés maradt picit vagy legalábbis nem nagyon-nagyon édes. De nyilván mindenki annyira édesíti, ahogy neki a legfinomabb.
Nekem tökéletes volt így!
Köszönöm a recept megosztást Zsuzsa! 🙂