Ir barát töltött káposzta recept
Ir barát töltött káposzta hozzávalói
(4 adaghoz)
- 880 gr savanyú káposzta levél
- 200 gr savanyú apró káposzta
- 400 gr közepes zsírtartalmú sertéshús
- 72 gr basmati rizs
- 60 gr zabpehely
- 12 gr tk búzaliszt
- 12 ml napraforgó olaj
- 8 gr fűszerpaprika
- 8 gr jódozott só
- 8 gr fokhagyma
- 0,12 gr feketebors
Elkészítés:
Ahány ház annyi szokás a töltöttkáposzta terén. Ebben a receptben megosztom veled, hogy én hogyan készítettem, de elmondom azt is mit tehetsz azért, hogy jobban a saját szád ízére szabhasd a töltöttkáposztádat.
Nem mindenki szereti savanyúan a töltött káposztát, így saját ízlésednek megfelelően készítheted kimosás nélküli savanyú káposztából – így igazán markáns íze lesz -, vagy ugyanezt a káposztát ki is moshatod folyóvíznél – így egy lágyabb, de még mindig savanyú ízt kapsz eredményül – , vagy használhatsz édes káposztát is.
A levelek vastagabb részét vágd ki, mert ha benne hagyod a merevsége miatt nem tudod majd szépen feltekerni a leveleket.
A töltelék összetevőit kutyuld össze (rizs, zabpehely, hús, fűszerek, fokhagyma), hogy minden fűszer szépen elkeveredjen. Ha bírja a gyomrod, akkor érdemes a tölteléket betöltés előtt megkóstolni! Kb. olyanra fűszerezd, mintha kolbászhúst vagy fasírozott húst kevernél, akkor nem tévedhetsz nagyot ízben.
A zabpelyhet azért tettem bele, mert a basmati rizs teljesen pergős, amikor megfő és én jobban kedvelem, ha egy kicsit leveses a töltelék is. Ha te a pergős rizses változatra vágysz, akkor a teljes zabpehely mennyiséget helyettesítsd rizzsel és jó úton vagy!
A töltelék bekeverésénél a só használatával akkor bánj csínján, ha egyáltalán nem mostad ki a leveleket és az apró káposztát, mert a savanyított káposztából is sok sós ízt kap majd a töltelék.
Amikor a tölteléket a levélbe töltöd, akkor gondolj arra, hogy a rizs és a zabpehely még dagadni fog, így a legjobb, ha lazára tekered. A lazára tekerés azért is fontos, mert így tud majd átfőni a teljes gombócod.
Rétegezés
A fazék aljába ágyazz meg aprókáposztával és szépen egymás mellé pakold be a töltéseket. Ahogy a feltekerésnél, a pakolásnál is inkább lazábban rendezd el a töltéseket, hogy legyen helyük megdagadni mikőzben főzöd őket.
Amikor minden töltés bekerült a fazékba zárd le a tetejét ismét apró káposztával.
Öntsd fel vizzel a fazekat.
A fazék pereme és a legfelső aprókáposzta réteg között legalább 3-4 újjnyi hely legyen, mert még ráöntjük a rántást és a forrásban lévő káposzta is kiforr, ha túl magasra pakoljuk.
Rántás
A rántáshoz két gerezd fokhagymát pirítok meg oldajon, amit teljeskiőrlésű liszttel szórok meg, majd a tűzről levéve hozzáadok némi paprikát.
A káposzta főzővizével engedem fel és ráöntöm az egészet a káposztára. Így főzöm kb 1 órán keresztül.
Azt mondják a káposzta másnap a legfinomabb. Én a fazékban hagyom lassan kihűlni, mert így még jobban összeérnek az ízek és valóban másnapra a legfinomabb. Meg utána, és utána, és utána… 🙂
Dietetikus által számolt tápérték adatok a töltöttkáposztához
(1 adagra vonatkozóan)
Energia: 494 kcal
Zsír: 29 gr (ebből telített: 9,4gr)
Cukor: 0 gr
Allergének: glutén
Feltételezhető: kéndioxid, szulfit
Fehérje: 24 gr
Szénhidrát: 34 gr
Só: 4,1 gr
Jó étvágyat kívánok!
UI: Ha tetszett a recept oszd meg ismerőseiddel is!