Zoldborsofozelek_inzulinrezisztenseknek_ujraertelmezve
Életmód,  Bejegyzések,  Blog,  Inzulinrezisztencia,  IR receptek,  Receptek,  Receptek inzulinrezisztenseknek

Izgalmas zöldborsófőzelék – természetes, gyulladáscsökkentő és gyors IR-barát fogás

Ha te is úgy vagy vele, hogy a főzelékeket vagy szereted, vagy hosszú évekig csak „muszájból” etted, akkor ez a bejegyzés neked szól. A zöld színű ételek nálam mostanra igazi kedvencekké váltak – pedig gyerekkoromban még viszolyogtam tőlük.

Ma már tudom: nemcsak gyönyörűek és természetesek, de a zöld színanyagoknak (például a klorofillnak) gyulladáscsökkentő, sejtregeneráló és anyagcsere-támogató hatásuk is van. Ezek azok az apró, de nem elhanyagolható részletek, amik miatt a zöld ételek IR‑eseknek is kifejezetten ajánlottak.

Amikor a zöldborsófőzelék újraértelmeződik

Zöldborsófőzeléket szerettem volna készíteni – de nem a megszokott, liszttel behabart, klasszikus változatot. Valami csavart, valami frisset kerestem. Így bukkantam a Streetkitchen.hu oldalán egy különleges zöldborsófőzelék receptre – és bár azóta a pontos linket sajnos már nem találom, beemeltem a rendszeres és tovább tökéletesítendő receptjeim közé. Szerintem neked is tetszeni fog.

Az étel gyors, egyszerű, természetes, és ami a legjobb: telít, kímél, és ízélményt ad.

Ráadásul tovább növeli az értékét -IR-barát módon – , hogy nincs benne liszt, a görög joghurt kellemesen savanykás karaktert ad a főzeléknek, a sült borsós topping pedig új dimenziót nyitott ízben és állagban is.

A recept: Izgalmas zöldborsófőzelék

Forrás: streetkitchen.hu

Hozzávalók (2-3 adaghoz):

  • 400 g fagyasztott zöldborsó
  • 0,25 db kezeletlen citrom (leve és héja)
  • 1 tk kókuszolaj
  • 100 g zsírszegény görög joghurt
  • ½ tk fokhagymapor
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

Tálaláskor a krémes főzelék tetejére szórjuk a ropogós sült borsót – mi tükörtojással ettük, de egy marék pirított mag is remekül passzol hozzá.

A zöldborsó kétharmadát enyhén sós vízben pár perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük.

Hozzáadjuk a görög joghurtot, a citrom levét és reszelt héját, sót, borsot, majd leturmixoljuk. (Ha szereted a darabosabb textúrát, ne pépesítsd teljesen.)

A maradék borsót összeforgatjuk a fokhagymaporral, egy kevés kókuszolajjal, sóval, borssal – majd sütőpapírral bélelt tepsin 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük. (Én ezt egy wokban csináltam. Be nem kapcsolnám a sütőt ilyenkor.)

Miért szeretem különösen ezt a receptet?

  • IR étrendbe is illeszthető
  • Lisztmentes, mégis selymesen krémes
  • Gyorsan elkészíthető (30 perc alatt megvan)
  • Szezonális és természetes hozzávalókat tartalmaz
  • Rengeteg rostot tartalmaz
  • Hosszan telít, nem okoz vércukoringadozást
  • És… egyszerűen nagyon-nagyon finom!

Miért fontosak a zöld színű ételek IR-esként?

A zöld növények klorofilltartalma:

  • Segíti a máj méregtelenítő munkáját
  • Támogatja a bélflóra egyensúlyát
  • Gyulladáscsökkentő hatású
  • Erősíti az immunrendszert
  • Segít a vércukorszint stabilizálásában és az anyagcsere kiegyensúlyozásában

Ezért is érdemes rendszeresen beilleszteni az étkezésedbe – és ez a főzelék egy igazán szerethető módja ennek. Természetesen, azért mert heti 1 alkalommal zöldborsót eszel, még terápiás eredményt nem szabad várnod, de az egészségedért mindenképp tettél vele.


Tipp tőlem

Próbáld ki friss zöldfűszerekkel (petrezselyemmel, mentával vagy snidlinggel), vagy adj hozzá egy kevés reszelt cukkinit is a főzés végén!


📌 IR-barát főzelék receptek, gyorsan elkészíthető gyulladáscsökkentő ételek, és egyszerű étkezéstervezési praktikák – nálam ez erről szól.
💌 Ha szeretnél még hasonló tippeket, iratkozz fel a hírlevelemre, vagy nézd meg a Formabontó konzultációk lehetőségeit!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.