Glutén és inzulinrezisztencia
Blog,  Bejegyzések,  Életmód,  Inzulinrezisztencia

Inzulinrezisztens vagy, és fogyni is szeretnél? Kérlek, olvasd el ezt mielőtt bevásárolnál gluténmentes termékekből.

Inzulinrezisztens vagy, és fogyni is szeretnél? Kérlek, olvasd el ezt mielőtt bevásárolnál gluténmentes termékekből.

Inzulinrezisztens vagy, és fogyni szeretnél? Olvasd el ezt mielőtt bevásáolnál gluténmentes termékekből.

TÉVHIT: „Ha elhagyom a glutén tartalmú élelmiszerek fogyasztását megszűnnek a problémáim.”

Sokan fogyási szándék esetén automatikusan nyúlnak a gluténmentes termékekhez, ‘mert minden probléma okozója a glutén’. Ami lassan jobban démonizálva van, mint a szénhidrát.

Nem mondom, hogy nincs jónéhány esetben oka, hogy a glutén elhagyását javasoljuk terápiás esetben, de egy ‘egészséges’ szervezet esetében, ahol túl sok a zsír, és inzulinrezisztencia áll fenn, akkor nem feltétlen indokolt a glutén elhagyása. Sőt könnyen a visszájára is fordulhat a dolog.

Fiatal lány keresett meg gyomorfájdalmakkal és a tehetetlenség érzéssel, hogy jó ideje nemhogy lefelé mennének róla a kilók, fölfelé kúsznak rá és már ki sem mer lépni az utcára olyan nagynak érzi magát. Izzad, rosszul alszik, karikásak a szemei, amit rengeteg sminkkel próbál eltakarni. Ha mégis mennie kell valahová órákat vacakol azzal, hogy mit vegyen fel, miben nem látszik az izzadtságfolt a ruháján. Szívesen hordana lenge nyári ruhákat, de a túlsúly miatt a combjai hamar fájdalmasan kidörzsölődnek. 

Tudd, hogy nem a te hibád, ha elkezdtél már gluténmentes termékeket vásárolni, és megpróbáltad ezt az utat járni. Annyit hallani a glutén káros hatásairól, hogy szinte kézenfekvőnek tűnik, hogy megpróbálkozol a kiiktatásával. 

 Az az igazság, hogy a gluténmentes termékek ha egészséges vagy nem lesznek jó hatással a szervezetedre és a fogyást nem fogják szolgálni egyértelműen. Elmondom miért. 

A gluténmentes termékek leggyakrabban gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amik ugye az inzulinszintet emelik (a magas inzulinszint pedig a raktározást erősíti), és/vagy rengeteg gluténmentes terméket olajos magokkal dúsítanak, amik pedig a kalóriaértéket fogják jelentősen és többnyire észrevétlenül megemelni (ez pedig hízást eredményez).

Az eredmény pedig, ha mégis így étkezel, az, hogy éhes leszel, mert sokkal kisebb adagokat ehetsz, mint amit megszoktál, és néhány hét múlva feladod az egész gluténmentességet. Még az is lehet, hogy fellélegzel, mert végre normál adagokat ehetsz a megszokott ízekből és még a pénztárcád is jobban érzi magát.

Ellenőrzőlista inzulinrezisztenseknek

Ezzel nem azt mondom, hogy ne találnál az áruházakban olyan terméket, ami normál kalóriaértékű, lassú felszívódású és még gluténmentes is. Keresni kell, és sok-sok címkét átvizsgálni. Remélhetőleg amire rábukkansz még ízleni is fog neked, és akkor valóban az étkezésed tudja támogatni a céljaidat. 

A másik dolog ami miatt egészséges embernek nem javaslom a glutén teljes elhagyását – most megint nem a tisztítókúrákról, a bélflóra helyreállításáról, vagy egyébb terápiásan indokolt esetről van szó – hogy az emésztőrendszer éppen úgy ellanyhul, ahogy az izmok is képesek ellanyhulni, ha nincsennek kihívás elé állítva. Márpedig, ha a glutént indokolatlanul teljes mértékig kivonjuk az étkezésből, az emésztőrendszer elkényelmesedik és amikor ismét szeretnénk glutén tartalmú élelmiszereket fogyasztani, az próbára teszi majd az emésztőrendszeredet. 

Ezért van az, hogy a klienseimnek részletesen elmagyarázom a háttér információkat, semmint egyszerűen csak azt tanácsoljam nekik, hogy így vagy úgy étkezzenek. Ilyenkor azt is alaposan megvizsgáljuk, hogy éppen ki hol tart az egészséges életmód felépítésének útján, és a következő megcselekedhető lépésre koncentrálunk, ami az élethelyzetéhez is kell, hogy igazodjon.

Betarthatatlan, túlidealizált tanácsokat lényegében a szomszéd néni is tud adni. A szakemberek pedig jó esetben valóban megvizsgálják az életviteled, a stresszpontjaid, a gondolkodásmódodat és ennek megfelelően tanácsolnak lépéseket számodra.

Az a gyanúd, hogy guténérzékeny vagy?

Ha az a gyanúd, hogy érzékeny vagy a gluténra mindenképp vizsgáltasd ki magad, és győződj meg róla, hogy orvosilag mi az indokolt számodra.


Ha a vizsgálatok eredménye azt mutatja egészséges vagy, de mégsem érted el a célod, akkor keress meg egy olyan szakembert, aki széleskörű tapasztalattal és tudással rendelkezik a témádban és képes végigvezetni téged egy folyamaton, nem csak fél oldalban előír neked egy protokollt, ami másoknak úgy általában szokott működni.
Amit jó szívvel szoktam javasolni a klienseimnek az a hosszú érlelésű kovászos kenyér fogyasztása, ami lehet teljeskiőrlésű is (egy ilyen recept fent van a honlapomon is
IDE teszem, olvasd el). Itt persze lehetnek eleinte kis panaszok – felfúvódás például, ilyenkor lépésről lépésre kell a kovászolt kenyeret bevezetni az étkezésbe és néhány hét alatt a gázképződés teljesen megszűnik. 

Ha pedig a segítségemet kérnéd, írj rám és felveszem veled a kapcsolatot.

Ez a bejegyzés ismeretterjesztési céllal született. Nem helyettesíti az orvosi diagnózist, vagy a részletes terápiás tervet.

Szólj hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .