Gyümölcsök illóolajai
A természet kincsei,  Bejegyzések,  Cukorbetegség,  doTERRA esszenciák,  Gyógynövények szerint,  Gyógynövényterápia,  Illóolajok,  Lehangoltság, depresszió,  Lelki egyensúly,  Szorongásoldás

Citrusok illóolajai

A citrus illóolajokkal való találkozás annyira üdítő, hogy sok esetben azonnal szerelem is születik belőle. Nem csupán az érzelmeinkre, az idegrendszerünkre gyakorolnak emelő hatást, hanem összetevőik révén egy egész sor tünetre megoldást adhatnak. Persze csak mértékkel, hiszen erős természetes esszenciákról van szó.

Mitől különlegesek a citrusfélék illóolajai?

Gyümölcsök illóolajai

Először is, míg a legtöbb illóolaj esszenciát vízgőzdesztillációval (esetleg gőzdesztillációval) vonják ki a gyógynövényekből, addig a citrusfélék illóolajait leginkább préseléssel. – Vannak egyéb eljárások is, de most ez nem témája a mai bejegyzésemnek.

Másrészt a citrusfélék erős hangulatjavító hatással rendelkeznek, és ezt általánosságban is bátran kijelenthetjük róluk.

Harmadrészt pedig figyelmet is igényelnek, főleg szoláriumozás, vagy napfényen való tartózkodás esetén, mert a fényre érzékenyítik a bőrt. Ezért használatuk esetén ne menjünk napfényre legalább 24-48 óráig, vagy olyan bőrfelületen használjuk, ami biztosan védett a napfénytől. Várandósság esetén, amikor a bőr fényre való érzékenysége egyébként is megváltozik, csak jelenetős hígításban használjuk őket, vagy egyáltalán kizárólag diffúzorban. A diffúzorokról korábban ITT írtam, a tiszításukról pedig IDE kattintva olvashatsz.

Bergamott illóolaj

Bergamott (Citrus Bergamia) – Terápiák során személyes kedvencem vidám, könnyed, mégis picit karcos illatával. Függőségek esetén, álmatlanságra, stresszcsökkentésre, önértékelési zavaroknál, étvágytalanság esetén, érzelmi egyensúly helyreállításánál biztosan számíthatunk rá. 

Erősíti az elfogadás érzést, a magabiztosságot, hozzásegít a hála érzéséhez, optimizmust nyújt és hangulatemelő hatású.

Enyhíti a kétségbeesést, az önítélkezést és az alacsony önbecsülést. Támogatja az ember önértékelését, önszeretetét és azt, hogy az életet több optimizmussal lássa. 

Tisztítja a korlátozó hitrendszereket. Emiatt például a ThetaHealing konzultációk alkalmával bizony gyakran előkerülő esszencia a Bergamott.

Grapefruit illóolaj

Grapefruit (Citrus x Paradisi) – testsúlycsökkentésnél, anyagcsere gyorsításnál, progeszteron egyensúly helyreállításnál, cukor iránti sóvárgás csökkentésére, méregtelenítésre, mellékvesekimerülés (tartós stresszterhelés) esetén, epehólyag támogatásnál remek választás. 

Az optimizmus, a megbecsült test olaja. Megtanítja az igazi tiszteletet és hálát a fizikai test felé. Támogatja az embert, aki a teste tiszteletben tartásával, illetve rossz szokásokkal küzd. Legyen akár szigorú diéta, ítélkezés a testsúly fölött, vagy gondatlan viselkedés a testtel szemben. 

Zöld manadarin illóolaj

Zöld mandarin (Citrus nobilis) – parfümök varázslatos komponense, ráncok csökkentésére használják a kozmetikai iparban. Lelkileg: stresszesből gondtalanná tesz. Depresszió ellenes, szorongásoldó, rossz keringés esetén szintén jó társ, máj- és veseméregtelenítésre, lassú epeáramlásra, kiegyensúlyozatlan vércukor- és koleszterinszint és zsíranyagcsere kiegyensúlyozására, szellemi fáradtság megszüntetésére. 

A zöld mandarin emlékeztet a csodára, a reményre, amik táplálják a lelket.

Citrom

Citrom (Thuja plicata) – fertőtlenít, baktérium- és vírusölő. Ödéma megszüntetésére, sav-bázis egyensúly helyreállítására, gyomorégés csökkentésére, köszvény esetén, visszér, orrfolyás és allergia esetén szintén jó szolgálatot tehet. 

Megerősíti a koncentrációs képességeket. Visszaállítja a rugalmasságot és a mentális éberséget. Az esszencia megtiszít az önítélkezéstől, miszerint “én, egy hülye vagyok”, “úgysem tudom megcsinálni”, “kevés vagyok”.

Nyugtatja a félelmet a bizonytalanságot és visszaállítja az önbizalmat.

Vadnarancs

Vadnarancs (Citrus sinensis) – álmatlanság és stressz, gyomorégés, skorbut, megfázás, menopauza, depresszió, félelem, szorongás, ingerlékenység, energiahiány, koncentráció, méregtelenítés mind, mind és még sok más tünet is a vadnarancs repertoárjában vannak. A vadnarancs az az illóolaj, amire szerintem mindenkinek szüksége van.

A bőség olaja. Az érzelmi problémák széles skáláját segíti egyensúlyba hozni. Inspirálja a bőséget, a kreativitást és a pozitív hangulatot.

Szólj hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .